Većina odbornika odlučila

Teslić: Nije odobreno kreditno zaduženje, ni plan kapitalnih investicija

  • 26.09.2019. 17:15

Skupština opštine Teslić odbila je, odlukom većine odbornika, prijedlog kreditnog zaduženja od 6.500.000 KM za realizaciju kapitalnih projekata, kao i plan kapitalnih investicija za period 2019-2021. godine.

Potpredsjednik Skupštine Predrag Markočević rekao je novinarima da je Klub odbornika SNSD-a na sjednici predočio podatke koji ukazuju da je ova lokalna zajednica prezadužena i da nema zakonske osnove za dopunski kreditni aranžman.

On je rekao i da sumnjaju da predlagač odluke, načelnik opštine Milan Miličević nije predočio istinite podatke o ukupnom kreditnom zaduženju.

Markočević, koji je član Kluba odbornika SNSD-a, naveo je da je zaključkom formirana skupštinska komisija koja će utvrditi ukupnu kreditnu zaduženost Teslića.

Markočević je istakao da su odbornici prihvatili amandman Kluba SNSD-a, prema kojem se uvažava potreba za kreditno zaduženje od 2.800.000 KM za izgradnju distributivne i sekundarne vodovodne mreže u mjesnim zajednicama Osivica, Gornja Radnja, Ukrinica, Rastuša i Čečava.

Prema njegovim riječima, odbornici su naložili Miličeviću da za narednu sjednicu pripremi kreditno zaduženje uvećano za iznos od oko 160.000 KM po istom osnovu za naselje Ljeljug, a po amandmanu Kluba SDS-a.

Odbornik SP-a Miodrag Cvijić izrazio je žaljenje što nije prošao plan kapitalnih investicija za period 2019-2021.godine.

On je rekao da se ova partija zalaže za ulaganje u infrastrukturu i razvoj opšttine, a ne za prikrivene ciljeve pojedinih političkih partija.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Milan Kasapović rekao je da je neusvajanjem kreditnog zaduženja i plana kapitalnih investicija, kao i odlukom o neprodavanju gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu Poslovne zone "Borja", odbornička većina napravila veliki infrastrukturni zastoj za višemilionski prilive u lokalni budžet.

Odbornici su na dnevni red 26. redovne sjednice lokalnog parlamenta uvrstili razmatranje informacije o presudi Ustavnog suda Republike Srpske da je Pravilnik o platama, naknadama i ostalim ličnim primanjima zaposlenih u Opštinskoj upravi Teslić neustavan i da nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Predsjednik Kluba SNSD-a Mišo Stojanović rekao je da je očigledno da je Miličević izašao iz ustavnog i zakonskog okvira, te da će zahtijevati kompletnu informaciju čija je to krivica i da li će biti finansijskih posljedica po lokalni budžet.

Zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković rekao je da će načelnik postupiti prema instrukcijama Ustavnog suda Srpske i da će umjesto pravilnika biti donesen kolektivni ugovor.

On je naveo da nije pričinjena šteta po budžet primjenom Pravilnika o platama, naknadama i ostalim ličnim primanjima zaposlenih u Opštinskoj upravi Teslić.

Stanković je ocijenio da je odbijanjem kreditnog zaduženja i plana kapitalnih incvesticija pričinjena šteta samo stanovnicima Teslića koji će biti uskraćeni za vodosnadbijevanje i kvalitetnu putnu infrastrukturu, a izloženi poplavama.

On je napomenuo da su kratkoročni politički interes ostvarili samo odbornici koji su glasali protiv predloženih odluka.

Skupština opštine Teslić odbila je i 10. jula, odlukom većine odbornika, prijedlog da u dnevni red bude uvršteno kreditno zaduženje Teslića od oko 6.500.000 KM, a načelniku opštine vratila na doradu Prijedlog odluke Plana kapitalnih investicija opštine za period 2019-2021.

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili informaciju o izvršenju budžeta opštine Teslić za period januar-mart, kao i period januar-jun.

Odlukom većine odbornika u dnevni red nije uvršteno 17 tačaka, od ukupno predloženih 27, zbog nepostojanja urbanističkog plana ili što predlagač nije dostavio materijal.

Načlenik teslićkog Odjeljenja za urbanizam Nikola Stokić u obraćanju odbornicima je rekao da Teslić nema urbanistički plan od 1988. godine. 

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина