Predsjednik Konfederacije sindikata

Tepavčević: Do 20. maja će biti usaglašen opšti kolektivni ugovor u Srpskoj

  • 01.05.2019. 12:01

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević očekuje da će do 20. maja biti usaglašen opšti kolektivni ugovor u Republici Srpskoj.

"Pregovori o opštem kolektivnom ugovoru u zadnje vrijeme se vode u pozitivnoj atmosferi jer svi socijalni partneri čine ustupke. Nakon toga očekujem da ćemo potpisati ovaj dokument kojim se daje minimum prava radnicima koja se dalje razrađuju granskim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima", izjavio je Tepavčević Srni, povodom obilježavanja 1. maja - Međunarodnog praznika rada. 

Tepavčević je rekao da Konfederacija sindikata Republike Srpske neće odustati od zahtjeva da se u opšti kolektivni ugovor ugradi uvećanje po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini navršenog staža. 

"Na ovaj način poslodavac plaća lojalnost radnika svom kolektivu. Na 10 godina radnog staža to bi bilo za jedan odsto uvećanje plate, a za 20 godina dva odsto i to su minimalna uvećanja koja poslovna zajednica i Vlada Republike Srpske dobrim dijelom mogu da porihvate", istakao je Tepavčević. 

Tepavčević je ocijenio da položaj radnika u Republici Srpskoj nije na zadovoljavajućem nivou. 

"Na svim socijalnim partnerima na poslodavcima, sindikatima i Vladi Republike Srpske prioritetni zadatak u ovoj godini mora biti da počnemo da stvaramo bolji ambijent i da se okrenemo rasterećenju privrede, da razvijamo realni sektor i smanjujemo javnu potrošnju", kaže Tepavčević. 

Тагови: