Ministar finansija RS

Tegeltija: Јoš jedna u nizu populističkih izjava SDS-a

  • 18.06.2018. 17:53

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je sasvim sigurno da Srpska i BiH imaju najnižu stopu PDV-a u Evropskoj uniji, te da je tvrdnja predsjednika SDS-a Vukote Govedarice da to nije tačno jedna u seriji populističkih izjava SDS-a u posljednje vrijeme.

"Najbolje je da građani procijene šta znači ova izjava gospodina Govedarice da je PDV od 17 odsto u Republici Srpskoj veći od PDV-a od 25 odsto u nekoj drugoj zemlji", rekao je Tegeltija Srni. 

On ističe da SDS želi da zaustavi gradnju auto-puteva u Republici Srpskoj. 

Tegeltija navodi da su u današnjoj izjavi Govedarice vrlo neprecizno i netačno iskazani podaci o tome koliko je prikupljeno na ime putarine za izgradnju auto-puteva od 2006. godine, jer, kako kaže, svi koji prate tu materiju znaju da su naknade za izgradnju auto-puteva u BiH uvedene tek 2009. godine. 

Ministar finansija je naveo i da su od 2001. godine akcize na naftne derivate bile identične do 2018. godine. 

"Iznos akciza koji je utvrđen 2001. godine identičan je akcizama koje su važile sve do kraja 2017. godine. Naravno, zna se ko je vršio vlast kada su prvi put utvrđivani iznosi akciza na naftne derivate. Pozivamo gospodina Govedaricu da kaže građanima Republike Srpske koji su to putevi od tog novca izgrađeni u Srpskoj, od 2001. do 2006. godine kada su oni bili na vlasti, kada je akciza bila identična sadašnjoj akcizi, a porez bio 20 odsto, odnosno za tri odsto veći od sadašnjeg", rekao je Tegeltija. 

On je naglasio da građani znaju koliko je izgrađeno kilometara puteva i auto-puteva od 2006. godine do danas, kao i koji se putevi grade. 

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je podržala izmjene zakona o akcizama kao dogovor koji je postojao između svih političkih partija u BiH i kod usvajanja Reformske agende u kojoj je definisano da se poveća akciza za izgradnju auto-puteva. 

Tegeltija ističe da je stav Vlade Srpske da je potrebno nastaviti gradnju još intenzivnije. 

Govoreći o prijedlogu SDS-a o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, Tegeltija kaže da su svi prijedlozi SDS-a, iz bilo koje oblasti da dolaze, čisto populističke mjere i nemaju veze sa realnošću.

"Ukoliko gospodin Govedarica koji čini vlast u Sarajevu sa svojim političkim partnerima ima snage i mogućnosti neka usvoji novi zakon o akcizama", poručuje Tegeltija.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок