Davor Šešić

SzP traži od CIK-a da nadgleda štampanje glasačkih listića

  • 17.08.2018. 16:30

Predstavnici Saveza za pobjedu poručili su danas na pres konferenciji u Banjaluci da će Centralnoj izbornoj komisiji BiH pokloniti vagu kako bi mogli da izmjere kojom količinom papira za štampanje glasačkih listića raspolažu. To je, kako kažu, reakcija na Izvještaj revizora koji je utvrdio da popisna komisija CIK-a nije mogla izmjeriti stvarnu količinu papira sa vodenim žigom, jer ne posjeduju vagu.

Popis izbornog materijala nije vršen 10 godina, pa je, prilikom kontrole, Komisija utvrdila da za 35,8 tona ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi se utvrdilo gdje se papir nalazi. 

Iz SDS-a poručuju da će tražiti od CIK-a svoje posmatrače u štamparijama.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić rekao je da je "Savez za pobjedu poslao zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH da im omogući da njihovi posmatrači prate štapmanje glasačkog materijala".

Šešić je naveo da je utvrđeno da je "za deset godina iz magacina CIK-a nestalo 35 tona papira na kojima se štampa glasački materijal, te da je jedno od obrazloženja da je papir kalirao". 

"Interesantno je da niko o tome ne želi da razgovara, pa postavljamo pitanje koliko sada u magacinima nedostaje papira za štampanje glasačkog materijala. Upravo smo zbog ovakvih nedoumica tražili da prisustvujemo štapmanju izbornog materijala, da bi spriječili bilo kakve malverzacije", rekao je Šešić na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

On je dodao da samo štampanje glasačkog materijala prate zanimljivi detalji i afere, počevši od tendera za izbor onih koji će štampati materijal, zbog čega SzP izražava sumnju da su, kako kaže, firme koje će štampati materijal bliske vladajućim strankama. 

"Bez obzira na to, mi pozivamo građane da izađu na dan izbora i koriste svoje biračko pravo, a mi smo preduzeli sve mjere da spriječimo bilo kakve zloupotrebe do kojih je ranije dolazilo na biračkim mjestima", kaže Šešić.

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.