Svjetska zdravstvena organizacija obišla Kovid odjeljenja UKC-a Srpske

  • 07.04.2021. 19:14

Još jedan težak dan na UKC-u, broj hospitalizovanih ponovo obara neslavne rekorde. Na Kovid odjeljenju više od 600 pacijenata. Samo juče su primljena 52 nova. Preko 400 ih je na nekoj vrsti kiseoničke terapije, 80 na respiratorima. Slobodno je njih još samo 30, koji će, nadaju se doktori, ostati neupotrebljeni. I dalje teška situacija zahtijevala je novu reorganizaciju Kliničkog centra.

"Što se tiče Kliničkog centra, treća reorganizacija. Ubacili smo 100 do 150 novih kreveta u cijeli trakt Centralnog bloka kako bismo mogli da primimo više pacijenata, napravili smo nova tri sistema za trijažu, tačno podijelili po spratovima pacijente koje raspoređujemo po njihovom zdravstvenom stanju kako bismo olakšali organizaciju i rad u Kliničkom centru", izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Ovdje je zdravstvena zaštita na veoma visokom nivou, ni jednom pacijentu ne nedostaju skupi, najsavremeniji lijekovi, ni kiseonička terapija, a ni stručan tretman medicinskih sestara, ljekara i ostalog osoblja", ističe Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Kakvo je stanje na Kliničkom centru uvjerili su se i iz Svjetske zdravstvene organizacije. Nakon obilaska od njih su se čule samo riječi hvale. Ova posjeta me ganula, posvećenost i humanost zdravstvenih radnika ne može biti neprimijećena, kaže Fabio Skano.

"Vidio sam pacijente koji su u teškom stanju, vidio sam pacijente koji se oporavljaju, ali vidio i sam pacijente koji su spremni za otpust iz bolnice. Ono što je jako bitno naglasiti jeste posvećenost, ne samo profesionalna i stručna ovog osoblja, nego i poseban odnos koji imaju prema svojim pacijentima", rekao je Fabio Skano, šef Kancelarije Svjetske zdravstvenen organizacije u BiH.

Da ni jedna osoba pozitivna na kovid kojoj je potrebna zdravstvena njega bez nje ne ostane, već više od godinu dana trude se iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, dok zajedno sa Vladom pokrivaju zdravstveno osiguranje za sve građane.

"Tokom cijele godine naš zadatak je bio obezbijediti finansijsku stabilnost, taj dio smo ispunili. Takođe, zajedno sa drugim institucijama imali smo zadatak da obezbijedimo svu zaštitnu opremu i tu smo među prvima u regionu odreagovali", kazao je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a jedina u BiH zbrinjava najteže i kritično oboljele nehirurške pacijente. Odjeljenja kovid – Interno i Pulmologija zbrinjavaju teško oboljele od virusa, a formirana su u oktobru kada je Centralni medicinski blok podijeljen na dva dijela da bi se odgovorilo na veliki priliv pacijenta u drugom talasu pandemije.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.