Piralen

Svi radnici iz “Incela” moraju na hitan pregled

  • 24.07.2019. 09:21

U banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel” piralenom je najviše zagađeno zemljište na prostoru bivše “Energane” i u firmama “BC Metal i “Top Metal”, a s obzirom na to da je riječ o kancerogenom ulju, zatražen je hitan pregled svih radnika iz kruga tog nekadašnjeg giganta.

Poručeno je ovo poslije jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, gdje je više od 20 učesnika razgovaralo o problemu kontaminiranog zemljišta i mjerama potrebnim za sanaciju. Ministarka Srebrenka Golić rekla je da ovaj problem treba sistemski rješavati, zbog čega je i formiran ekspertski tim, koji će sarađivati sa međunarodnim konsultantima.

Na rješavanju problema zagađenog zemljišta u poslovnoj zoni Incel radiće tim ekeperata, a iz Vlade Republike Srpske obećavaju da će problem biti sistemski riješen.

U narednih sedam dana, sve institucije moraće da prilože svu potrebnu dokumentaciju timu koji će se baviti piralenom i teškim metalima koji se nalaze na nekoliko lokacija u Incelu. Svi radnici u poslovnoj zoni Incel, moraće na hitan sistematski pregled - to su samo neki od zaključaka nakon sastanka svih ključnih aktera u vezi sa  sanacijom  kontaminiranog zemljišta u krugu nekadašnjeg banjalučkog giganta. 

"Uglavnom potrebno je ovom ekpertskom timu, jedna kompletna infrastruktura svih podzemnih instalacija koje postoje na 80 hektara u poslovnoj zoni incel. Potrebno je uraditi i jednu podlogu hidrologije io geologije. Institut za vode, hidrologiju će ekspertskom timu će prezentovati, znači same poslovne zone", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Od pedeset i dva uzorka na dvadeset i jednoj lokaciji, najviše piralena ima u krugu Energane, dok u granici sa naseljenim područjem, zemljište nije zagađeno. U manjim količinama, ali ipak preko granice dozvoljenog, piralena je bilo na još dvije lokacije u krugu Incela. 
Otrovno ulje nije pronađeno u podzemnim vodama, pokazala su mjerenja. Gradonačelnik Igor Radojilić kaže da je problem zagađenja isplivao na površinu tek nakon požara u bivšoj Energani. 

"Od tog momenta otvorio se problem i mi smo u prilici da saznajemo, utvrđujemo stanje i planiramo mjere za otklanjanje posljedic ai prevenciju daljih mogućih kritičnih situacija. Gradska uprava je zajedno sa inpekcijskim organima, već i u komunikaciji sa republičkim institucijama pripremila plan djelovanja", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Plan djelovanja je da se prvo radi na istrazi eventualne odgovornosti, zatim na prevenciji, uzorkovanju zemljišta, vode i vazduha, zatim jačanju inspekcijskih organa, uklanjanju posljedica i zdravstvenoj zaštiti. 

Republika Srpska imaće 300 hiljada dolara od UNDP-a na raspolaganju za rješavanje problema piralena, a definitivnI podaci o količini prekoračenja koncentracije piralena u zoni "Incela" biće objavljeni nakon što ekpertski tim završi svoj dio posla. Otpad će biti prevezen u zemlje Evropske unije, jer u BiH ne postoji spalionica, niti deponija za takvu vrstu otpada.

Trgovska gora

Srebrenka Golić ponovila je juče da Hrvatska nije donijela odluku da će na Trgovskoj gori graditi skladište za radioaktivni otpad i ocijenila da su izjave koje je u vezi sa tim slučajem dao predsjednik SDS-a Mirko Šarović čisto politikantstvo.

- Još ništa nije dogovoreno. U nekoliko navrata pisali smo vlastima Hrvatske i tražili da nam kažu da li preduzimaju aktivnosti kada je riječ o zbrinjavanju tog otpada. Do danas nismo ništa dobili - rekla je Golićeva.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.