Još 17 zaraženih u Srpskoj

Svi pozitivni na koronu koji nemaju simptome idu u posebne ambulante

  • 01.04.2020. 18:36

U Republici Srpskoj je još 17 osoba pozitivno na virus korona, s tim je ukupan broj zaraženih porastao na 243. Saopštio je to ministar zdravlja i socijalne zaštite. Urađeno je 157 uzoraka, a među novozaraženim su četiri osobe iz Bijeljine, po dvoje iz Kotor Varoša, Istočne Ilidže i Pala, te po jedno iz Banjaluke, Milića, Zvornika, Šekovića, Mrkonjić Grada, Teslića i Ribnika. I ovaj put su najdominantniji porodični klasteri.

“Njih osam je iz porodičnih klastera, šest iz direktnog kontakta sa licemo koje je pozitivno i tri osobe su pacijenti koji su bili pacijenti u jednoj od bolnica u FBiH gdje im se ukazivala neophodna zdravstvena usluga, a onda su, shodno slučaju pozitivnog koronavirusa kod jednog od ljekara, odnosno osoblja u toj ustanovi i oni zadobili ovaj virus, odnosno zaraženi su, tako da se sada preduzimaju sve mjere oko zbrinjavanja ovih osoba, s obzirom da su one visokorizične po pitanju koronavirusa”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

U domove zdravlja je stigao i novi zahtjev. Kako Šeranić kaže, u redovnom sistemu u domovima zdravlja djeluju ambulante za akutne respiratorne infekcije i infekcije slične gripu u kojima ljekari obavljaju preglede osoba koje potencijalno nose virus i odvajaju ih od osoba iz drugih ambulanti porodične medicine. Upravo jednu takvu ambulantu treba da formira svaki dom zdravlja. Zaraženi, dodaje Šeranić, tamo neće biti smješteni.

"Kako bi omogućili pregled osobama koje dolaze sa simptomatologijom koja potencijalno ukazuje na virus korona, iz tog razloga smo uradili reorganizaciju ambulanti. Svako ko je pozitivan na koronavirus, a nema simptome, ide u ove smještaje koji su izolacijskog tipa, karantinskog tipa, odnosno, to je Studentski centar, đački dom i mi pripremamo još takvih objekata u Republici Srpskoj, a oni koji imaju simptomatologiju, oni moraju u bolnicu”, kaže Šeranić.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nalazi se 41 osoba sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, šest ih je na respiratoru. Na Pulmologiji je 31 osoba sa lakom kliničkom slikom. Virus je za sada pobijedilo 13 osoba, a smanjuje se broj onih pod zdravstvenim nadzorom. Trenutno ih je 11.918, dok su iz njega izašle 8.334 osobe. Naredni period je ključan u borbi protiv virusa korona. Zato ostanite kod kuće. Budite odgovorni prema sebi i drugima.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)