U dužini od 25 kilometara

Svečano otvorena dionica auto-puta "9. januar" VIDEO

  • 02.10.2018. 10:59

U Banjaluci je u svečano otvarena dionice auto-puta od mjesta Drugovići do Prnjavora u dužini od 25 kilometara, a time i završena izgradnja auto-puta "9. januar" od Banjaluke do Doboja, za šta su izdvojena 402 miliona evra.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas dobar i srećan dan za čitavu Republiku.

- Od početka sam bio uključen u čitavu priču o izgradnji auto-puta "9. januar". Danas otvaramo auto-put za sadašnje i buduće generacije. Naša generacija bi bila srećnija da su naši preci to uradili, ali okolnosti nisu dozvolile - rekao je Dodik.

Otvaranju dionice auto-puta Drugovići-Prnjavor prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Premijerka Srpske izrazila je ponos završetkom velikog i važnog projekta za Republiku Srpsku.

- Ovakvim projektima pokazujemo našu sposobnost da gradimo i radimo. Bez modernih saobraćajnica nema razvoja Republike - rekla je Cvijanovićeva i dodala da svi građani Srpske treba da budu ponosni na auto-put "9. januar".

- Moramo biti ponosni na auto-put koji nas je doveo od Banjaluke do Doboja, ali će ići i dalje prema Srbiji. Nastavljameo i gradnju auto-puta od Banjaluke do Prijedora - rekla je ona.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije i izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izrazio je zadovoljstvo prisustvom svečanosti otvaranja dionice auto-puta i završetka auto-puta "9. januar".

- Јa sam ovdje kao ministar inostranih poslova, ali ovo nisu inostrani već naši, unutrašnji poslovi unutar srpskog naroda - rekao je Dačić.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović istakao je da je Srpska uspjela da završi veliki projekat i da je Vlada izgradila mrežu auto-puteva.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je Vlada Srpske prepoznala značaj ulaganja u infrastrukturu.

- Danas otvaramo i kompletiramo oko 106 kilometara auto-puta - rekao je on i odao da je Srpska pokazala da je sposobna da gradi velike i složene projekte poput ovog auto-puta.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da se Banjaluka danas nalazi u centru putne mreže.

- Prije deset godina u NSRS je predložen plan izgradnje auto-puteva. Deset godina kasnije nalazimo se u centru putne mreže. Ova mreža ima izuzetan nacionalni i ekonoski značaj, kako za Banjaluku, tako i za čitavu Republiku Srpsku - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović, rekao je da je srećan što se danas spajaju Banjaluku i Doboj.

- Bez vizije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade na čelu sa Željkom Cvijanović to ne bi bilo moguće - rekao je Petrović.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je današnji dan veliki dan za Republiku Srpsku i opštinu Prnjavor.

- Vjerujem da će većina nas shvatiti veličinu ovog projekta u godinama koje dolaze, jer nema ekonomskog razvoja bez dobre putne komunikacije - rekao je on i dodao da je trasa auto-puta "9. januar" trasa nacionalne integracije Republike Srpske i Srbije.

- Nadam se da ćemo u skorije vrijeme imati preko Brčkog i Bijeljine vezu sa Srbijom - rekao je on.

Тагови: