Svečani dio obilježavanja pravoslavnog Božića

Dodik: Ja predstavljam Republiku Srpsku, neću biti ikebana FOTO

12:17, 11.01.2019.
Thumbnail
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se zalagati za poboljšanje statusa srpskih pripadnika u Oružanim snagama BiH jer od pet najvažnijih funkcija u ovim snagama i u Ministarstvu odbrane BiH nema Srbina, što mora biti promijenjeno.

"Uz ovakvu strukturu Oružanih snaga BiH, srpski narod se ne osjeća sigurnim. Borićemo se za naša prava u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Dodik na božićnom prijemu u kasarni "Kozara", koji je organizovao Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u obraćanju da pozicija srpskog naroda u Oružanim snagama mora biti bolja.

Thumbnail

"Da li Oružane snage pripadaju srpskom narodu, da li narod tako osjeća? Mnogo je pitanja", rekao je Dodik.

On je istakao da će se boriti za bolji status ovog puka u Oružanim snagama BiH. 

"Moramo istrajati u zahtjevima da sve naše bude vidljivo i bolje istaknuto. Poslije ukidanja Vojske Republke Srpske došlo je vrijeme da sve sagledamo, odnosno vidimo da li naš narod ove snage doživljava kao svoje, iako se sa ovom strukturom, siguran sam, srpski narod ne osjeća sigurno", rekao je Dodik

"Važno je da pokušamo da izgradimo partnerstvo i očuvamo mir. Sloboda i sigurnost srpskog naroda mora da bude cilj", naveo je Dodik.

Thumbnail

On je rekao i da će Republika Srpska nastaviti da slavi  9. januar bez obzira na sve. 

"Mi smo za mir i poštovanje. Na Dan Republike nije bilo nijedne riječi mržnje, mržnja je išla ka nama,  a ne od nas. Boriću se za vašu poziciju, od pet najbitnijih funkcija u Oružanim snagama nema nijednog Srbina", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Ako se ne bude mijenjalo, neće ni funkcionisati. Ja predstavljam Republiku Srpsku, neću biti ikebana", naveo je Dodik.

Thumbnail

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović rekla je da je Srpska dostojanstveno proslavila Dan RS.

Thumbnail

"Osnovni zadatak su mir i stabilnost, jer moramo da radimo za bolju RS. Važno je da čuvamo institucije i da ne dozvolimo da ih iko napada. Ne radimo to da bi ikoga provocirali. Na ispravnom smo putu, iza nas su teška vremena, ali smo ih prevazišli", rekla je Cvijanovićeva.

Prethodno je Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije u vojnoj kapeli Svetih mučenika jasenovačkih služio Svetu arhijerejsku liturgiju. 

Liturgijom je počeo božićni prijem koji organizuju komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH sa komandama i jedinicama u kasarni "Kozara" u Banjaluci.