Cvijanović i Dodik polažu zakletvu

Svečana sjednica novog saziva NS RS sutra u Banjaluci

  • 18.11.2018. 19:15

Svečano će sutra biti u Narodnoj skupštini RS i Palati Republike. U podne, u Narodnoj skupštini RS, novoizabranim narodnim poslanicima biće dodijeljeni certifikati. Dva sata kasnije počinje prva, svečana, sjednica desetog saziva Parlamenta Republike Srpske. 

Na dnevnom redu je je 11 tačaka - počeće konstituisanjem radnog predsjedništva koje će, do izbora prvog čovjeka Parlamenta, predsjedavati sjednicom. Njega čine najstariji poslanik saziva i tri najmlađa poslanika iz tri partije sa najvećim brojem poslanika. 

Sutrašnjom konstitutivnom jednicom će predsjedavati Dane Malešević (DNS), a pomagaće mu poslanici Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS). Na konstitutivnoj sjednici svečane zakletve će položiti narodni poslanici i novoizabrani predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Republike Srpske Josip Jerković i Ramiz Salkić, kao i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik.

Na svečanoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja nakon ćega će da se bira predsjednik Narodne skupštine. Uslijediće polaganje svečane zakletve predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske kao i polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. 

Republika Srpska, sutra, i zvanično, dobija predsjednicu. Nakon polaganja zakletve u Parlamentu, Željka Cvijanović dolazi u Palatu predsjednika Republike Srpske. Ispred će da je dočeka počasni vod, a unutra će da preuzme dužnost od Milorada Dodika. Nakon toga trebalo bi da bude održana konferencija za novinare i predložen mandatar za sastav nove vlade. 

Za to vrijeme, poslanici će, i dalje biti u Parlamentu. Nakon što Željka Cvijanović i Milorad Dodik polože zakletvu, u Skupštini na red dolazi prijedlog odluke o broju potpredsjednika Parlamenta, pokretanje incijativa za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS. 

Krajnji rok za izbor delegata je šesti decembar pa će parlamentrane stranke, do 28. novembra do 15 časova, Narodnoj skupštini dostaviti liste kandidata za izbore delegata u Vijeće i Dom naroda. Posljednja tačka dnevnog reda je izbor potpredsjednika Narodne skupštine. 

U Banjaluku, na svečanu sjednicu i inauguraciju, dolaze brojne zvanice, predstavnici političkog i javnog života Republike Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. Dolazak su, između ostalih, potvrdili premijerka Republike Srbije Ana Brnabić i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković.

Тагови: