Obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku

Dodik: Srpska je naša jedina zemlja, a Srbija naša matica FOTO

  • 21.11.2018. 11:14

U Banjaluci je počela svečana akademija povodom obilježavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjedavajući  Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, mandatar za sastav nove Vlade Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, kao i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Akademiji prisustvuju i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i ostale zvanice iz javnog i društvenog života Srpske. 

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Milenko Savanović zahvalio se u ime ministarstva svim žrtvama oslobodilačkog rata na njihovoj požrtvovanosti. Rekao je da je očuvanje Republike Srpske prioritet.

Prisutnima se obratio i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i rekao da je ulazak vojske u Banjaluku jedan od najvažnijih datuma. Dodik je pozdravio inicijativu  gradonačelnika Banjaluke da se Statutom taj datum odredi kao poseban.

"Nismo mali narod, samo nažalost imamo političare koji gube nacionalni karakter", rekao je Milorad Dodik.

"Jedinstvo trebamo da branimo okupljeni oko patriotskih ideja, iako to zapadne sile pokušavaju da nam brane", naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

"Predstoji nam duga godina borbe za prava i na tom putu ne smijemo stati, kao što nije stala no naša vojska u oslobodilačkom rat. Moramo vratiti uvjerenje da je Srpska naša jedina zemlja, a Srbija naša matica", rekao je Dodik obraćajući se na svečanoj akademiji povodom obilježavanja  Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Naveo je da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari, već da se samo zalaže za nacionalno jedinstvo.

Dodik je rekao da treba napraviti spomenik u Banjaluci srpskom vojniku koji je sa solunskog fronta došao u Banjaluku i podario slobodu.

Prisutnima se obratila i predsjednik RS, željka Cvijanović te rekla je da je zadati cilj srpskog naroda uvijek bila sloboda, ali da je nažalost taj put uvijek bio težak.

"S ponosom se prisjećamo požrtvovanosti srpske vojske. Ne postoji nijedan zapis iz tog vremena u kom se o ulasku vojske u Banjaluku i borbama na frontovima ne govori sa velikim poštovanjem", rekla je Cvijanovićeva.

"U jednom periodu se zbog okolnosti u kom se nalazilo društvo ovdje, tim žrtvama nije pridavao dovoljan značaj, ali RS se trudi da tu nepravdu ispravi", kaže predsjednik RS.

Cvijanovićeva je rekla da su nakon vijekova stradanja, potrebni  mir, stabilnost i sloboda.

Prethodno je u Hramu Hrista Spasitelja služena liturgija. 

Organizatori obilježavanja ovog događaja su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. 

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca životne dobi od 25 do 45 godina. 

Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd. Tokom novembra srpska vojska je oslobodila i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je u Banjaluku.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?