Postizborne kombinatorike

Sve više SDS-ovaca za saradnju sa SNSD-om

  • 19.10.2018. 19:08

Sve više SDS-ovaca javno poručuju da su za razgovore sa drugim političkim opcijama. Posljednji je to, na svom Tviter profilu nagovijestio potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica, napisavši da "saradnja ne znači izdaju, niti pregovori i dogovori znače prodaju".

Bjelica je, uz to, objavio i tekst u kome kaže da prioritet svih političkih stranaka treba da bude zaštita Republike Srpske, a da podjele i vrijeđanje treba ostaviti po strani.

"Naravno da našoj političkoj kulturi i pristojnom odnosu opozicije prema vlasti i obrnuto, odmažu izjave i optužbe o izdaji, o izdajnicima, terorizmu SDS-a i slično. Potrebno je i tu napraviti i učiniti i izvinjenje i relaksiranje odnosa. Zato sam i rekao - smatram da bi trebalo razgovarati sa svima i o svemu, naročito kada je riječ o zaštiti Republike Srpske i očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i da nam Republika Srpska i njene institucije moraju biti na prvom mjestu", napisao je Bjelica.

Jasno je, posebno nakon izbora, da Bjelica nije usamljen u svojim političkim stavovima. Pobjedu je SNSD-u prvi čestitao gradonačelnik Doboja, Obren Perović i rekao da bi sa tom strankom trebalo razgovarati o mogućoj zajedničkoj saradnji u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Na istoj strani je i još nekoliko "jakih" SDS-ovaca: gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, Kostadin Vasić, kao i Sonja Karadžić – Jovičević. Kako saznajemo, sve bliži toj ideji je i načelnik Teslića Milan Miličević, ali i Aleksandra Pandurević, koja je ostala bez poslaničkog mandata u Predstavničkom domu. 

Analitilčari kažu – godine u opoziciji vode ka podjelama, urušavanju, i traženju izlazne strategije.

"Nema sumnje da dio onih izabranih poslanika SDS-a na državnom nivou su spremni za saradnju, a s druge strane, oni koji su u Republici Srpskoj vide da bi na neki način bili izolovani iz tog procesa, da oni ne bi suštinski mogli da kontrolišu određene poluge vlasti", istakao je Vlade Simović, doktor političkih nauka. 

Čak je i predsjednik stranke Vukota Govedarica, koji je neposredno nakon izbora kategorički tvrdio da nema pregovora sa SNSD-om, omekšao i izjavio da će Glavni odbor stranke odlučivati o mogućnosti formiranja velike koalicije na državnom nivou. Glavni odbor će zasjedati najvjerovatnije kroz deset dana. 

Danas niko od SDS-ovca sa kojima smo kontaktirali nije bio raspoložen za izjave, poručuju da treba sačekati sjednicu. Za sada, uz Govedaricu čvrsto stoji ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je takođe protiv saradnje sa SNSD-om.
 

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина