Potpredsjednik NSRS

Šulić: Srpska mora zaštititi svoja prava

  • 29.07.2020. 09:28

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da kada se srpski član Predsjedništva BiH poziva na vitalni interes, to je znak da su na udaru Srpska i njena prava, te je naglasio da se nada da će parlament Srpske dati snažnu poruku da nema prenosa nadležnosti i da ne želi da u BiH niko nikoga preglasava.

Šulić je, povodom današnje posebne sjednice republičkog parlamenta na kojoj će biti razmotrene tri odluke koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske nakon što je preglasan od bošnjačkog i hrvatskog člana u toj instituciji, istakao da na tim sjednicama nema i ne smije biti mjesta za dnevnopolitička prepucavanja.

- Nadam se da ćemo dati snažnu poruku da nema prenosa nadležnosti i da ne želimo da u BiH niko nikoga preglasava. Konsenzus je jedini pravi put za BiH, a mi ćemo uvijek znati da štitimo interese Srpske u trenucima kada budemo preglasani na tim adresama. Na ovakvim sjednicama moramo pokazati jedinstven stav i da Republika Srpska ima odgovorne poslanike koji će braniti njena prava - rekao je Šulić za "Glas Srpske".

On je naveo da se u Narodnoj skupštini mora raspravljati o važnim pitanjima za Srpsku, te je naglasio da srpski član Predsjedništva ima pravo na ovaj mehanizam svaki put kada bude preglasan jer sve odluke moraju biti plod konsenzusa.

- U ova tri slučaja, koja su na dnevnom redu, postoji klasičan prenos nadležnosti. Sve odluke koje su važne za Srpsku donosiće se, kako je SNSD i govorio u kampanji 2018. godine, u njenim institucijama. SNSD je spreman za dijalog, da se konsenzusom donose sve odluke na nivou BiH, ali svaki put kada bude ugrožena Srpska i njena prava, posezaće se za ovim i u republičkoj skupštini odlučivati - istakao je Šulić.

Šulić je naveo da je, koliko je upućen, nekadašnji srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u nekoliko navrata posezao za vitalnim entitetskim interesom, dok Mladen Ivanić nije.

- Ovo je sada dobar znak i možda se i ranije moglo više puta stvarima prići na ovaj način. Ovako bi trebalo da djeluju svi budući predstavnici Srpske u Predsjedništvu BiH kada su ugrožena njena prava. Da bi parlament Srpske potvrdio stav srpskog člana Predsjedništva, potrebna je podrška dvije trećine poslanika, ali u većini slučajeva to podržava vlast i opozicija i dobijamo puni konsenzus predstavnika svih političkih partija u Srpskoj - rekao je on.

Govoreći o današnjoj posebnoj sjednici, Šulić kaže da se nada konstruktivnoj raspravi, da će biti ispoštovan dogovor i da će i više od dvije trećine poslanika podržati stav srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Siguran sam da ćemo imati jedinstven stav svih i složni izaći i iz ove situacije. To je najvažnije za Srpsku i njene građane - istakao je Šulić.

Kada je riječ radu ovog saziva Narodne skupštine, za čijeg je potpredsjednika imenovan u martu, Šulić je rekao da je on jedan od najdinamičnijih.

- Od kada sam potpredsjednik nastojao sam da obezbijedim da se poštuje Poslovnik, ali i da zaštitim svakog poslanika, bez obzira iz koje je stranke. Nadam se da sam uspio, a Poslovnikom nijednom poslaniku nisu uskraćena prava - rekao je Šulić.

On je naveo da je današnja sjednica posljednja pred ljetnu pauzu, te da redovnih sjednica neće biti, ali da će, ako se ukaže ponovo potreba, kao što je slučaj sada, biti posebnih zasjedanja.

Šulić je, govoreći o složenim epidemiološkim uslovima u kojima se odvija posebna sjednica rekao da je virus u zajednici i da narodni poslanici moraju na svom primjeru da pokažu koliko je važno poštovanje mjera i preporuka struke.

- Vjerujem da će svi narodni poslanici nositi maske, ali i pridržavati se svega što je na snazi u cilju sprečavanja širenja virusa korona. Moramo i dalje svi, i mi i građani, biti odgovorni - rekao je Šulić.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином