Šukalo: Visoki predstavnik ponovo krši Ustav

15:46, 18.12.2019.
Izvor: Srna
Doktorand Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Marko Šukalo izjavio je da najava visokog predstavnika Valentina Incka da namjerava nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida predstavlja nastavak antiustavnog djelovanja visokih predstavnika u BiH.

Šukalo upozorava da u ovom slučaju verbalni delikt ne može biti krivično djelo.

"U slučaju nametanja ovakvog zakona vratili bismo se u neka mračna vremena kada je verbalni delikt bio kvalifikovan kao krivično djelo, što je u savremenom pravnom poretku apsolutno anticivilizacijski", rekao je Šukalo Srni.

On je dodao da bi eventualnim nametanjem tog zakona bio prekršen i Ustav BiH.

"Zakon koji Incko priprema, kako je sam izjavio, direktno je u suprotnosti sa opšteprihvaćenim standardima i pravilima međunarodnog prava, koja su prihvaćena i čine sastavni dio Ustava BiH. Ovim zakonom bi bio prekršen član 2, stavovi 2 i 3 Ustava BiH koji garantuju i pravo na slobodu mišljenja i izražavanja", kaže Šukalo.

On je dodao da je nedopustivo dalje antiustavno djelovanje visokog predstavnika, koji i danas direktno najavljuje kršenje Ustava, dokazujući time da u BiH i dalje vlada sila, a ne ustavni poredak.