Šukalo: Visoki predstavnik ponovo krši Ustav

  • 18.12.2019. 15:46

Doktorand Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Marko Šukalo izjavio je da najava visokog predstavnika Valentina Incka da namjerava nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida predstavlja nastavak antiustavnog djelovanja visokih predstavnika u BiH.

Šukalo upozorava da u ovom slučaju verbalni delikt ne može biti krivično djelo.

"U slučaju nametanja ovakvog zakona vratili bismo se u neka mračna vremena kada je verbalni delikt bio kvalifikovan kao krivično djelo, što je u savremenom pravnom poretku apsolutno anticivilizacijski", rekao je Šukalo Srni.

On je dodao da bi eventualnim nametanjem tog zakona bio prekršen i Ustav BiH.

"Zakon koji Incko priprema, kako je sam izjavio, direktno je u suprotnosti sa opšteprihvaćenim standardima i pravilima međunarodnog prava, koja su prihvaćena i čine sastavni dio Ustava BiH. Ovim zakonom bi bio prekršen član 2, stavovi 2 i 3 Ustava BiH koji garantuju i pravo na slobodu mišljenja i izražavanja", kaže Šukalo.

On je dodao da je nedopustivo dalje antiustavno djelovanje visokog predstavnika, koji i danas direktno najavljuje kršenje Ustava, dokazujući time da u BiH i dalje vlada sila, a ne ustavni poredak.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.