Vjerica Radeta

Suđenje pripadnicima Spcijalne brigade MUP-a Srpske montirano

  • 21.12.2018. 15:58

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Vjerica Radeta ocijenila je kao "montiran postupak" suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u selu Kravica, kod Srebrenice 1995. godine.

Radeta je, uoči nastavka ovog suđenja pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, rekla novinarima da srpsko pravosuđe ne smije da kopira Haški tribunal, kao što je sada slučaj. 

"Mi se zalažemo da svaki zločin bude otkriven i zločinac kažnjen, ali ne smemo da dozvolimo da sprski narod u celosti bude proglašavan zločincem, jer to nije tako", rekla je Radeta. 

Prema njenim riječima, optužnica je van zdrave pameti i iz izjava svjedoka je jasno da ona mora da padne, saopšteno je iz SRS-a. 

Radeta je ocijenila da država treba ozbiljnije da se pozabavi zaštitom svojih građana, posebno što je Hrvatska najavila spisak od 20.000 Srba koji se sumnjiče za ratne zločine. 

"Više od dve decenije od ratova u bivšoj Jugoslaviji Srbi postaju glineni golubovi. Tako je u Hrvatskoj, a ništa bolja situacija nije ni u BiH", navela je ona. 

Ispred zgrade Suda okupili su se funkcioneri i pristalice SRS-a, od kojih neki sa Radetom prate suđenje. 

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Kravica optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić. 

Prema optužnici, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u Kravici u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.