Božica Živković Rajilić

Sud potvrdio da je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture ispravan

  • 13.09.2018. 12:39

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je Srni da je Ustavni sud Republike Srpske potvrdio da je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture rađen na ispravan način, da nikoga ne vrijeđa i da nije diskriminatorski.

Ona je istakla da je odlukom Ustavnog suda Republike Srpske o neprihvatanju zahtjeva Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture završena duga "epizoda" donošenja i usvajanja ovog zakona, na osnovu kojeg će žene žrtve ratne troture moći da podnose zahtjeve da ostvare svoja prava. 

Rajilićeva je izrazila zahvalnost Vladi Republike Srpske, Narodnoj skupštini i svim poslanicima koji su podržali inicijativu Udruženja i potrebu donošenja ovog zakona. 

Ona je rekla da je do sada više od 700 članica Udruženja podnijelo zahtjeve za ostvarivanje prava na osnovu ovog zakona, ali da će ukupan broj zahtjeva biti oko 1.800. 

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture. 

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda donijelo je ovakvu odluku zbog toga što Klub Bošnjaka nije postupio u skladu sa Poslovnikom o radu Ustavnog suda, odnosno što nije naveo niti obrazložio koji je od vitalnih nacionalnih interesa povrijeđen Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.