Dodik posjetio FPN

Neophodna sveobuhvatna reforma obrazovanja

  • 22.10.2019. 11:27

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je u Republici Srpskoj neophodna sveobuhvatna reforma obrazovanja i donošenje novog zakona o visokom obrazovanju.

"Neophodna nam je sveobuhvatna i vidljiva reforma obrazovanja, jer moramo imati kadar koji može da se nosi sa izazovima modernog vremena", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, kojem su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

On je naglasio da je Fakultet političkih nauka uradio istraživanje koje je pokazalo da je 70 odsto svršenih studenata u radnom odnosu, čime je srušen stereotip da mladi nemaju posla.

Dodik smatra da je potrebno preispitati negativnu praksu nekih privatnih fakulteta da se za malo novca dobije diploma.

"Moraćemo uvesti gradaciju, tako da studenti koji završe državne studije budu `vidljiviji` na tržištu rada. Naša očekivanja su velika i drago mi je što je Fakultet političkih nauka prepoznao entuzijazam i volju da se nešto uradi", dodao je Dodik.

On je napomenuo da će institucije Srpske obezbijediti sredstva i logistiku za podršku reformama i donošenju zakona o visokom obrazovanju kako bi bio uveden red.

Srpski član Predsjedništva rekao je da je potrebno osnovati stručni časopis koji će biti osnova za ocjenjivanje naučnih dostignuća iz Srpske.

"Naši stručnjaci imaju veliki problem da objave radove na Zapadu, jer se gleda ko su i iz koje političke strukture. Ministar Rajčević i ja daćemo podršku da bude pokrenut takav časopis", rekao je Dodik.

Rajčević je rekao da je Fakultet političkih nauka svjestan značaja reformskih načela, među kojima su racionalizacija, modernizacija i internacionalizacija.

"Fakultet političkih nauka započeo je inoviranje studijskog programa političke nauke, odnosno Odsjeka za međunarodne odnose i javnu administraciju. Drago mi je da je predviđeno izučavanje i inovativnih predmeta kojih do sada nije bilo, a među njima je digitalna diplomatija. To je pravac kojim moramo da idemo", rekao je Rajčević.

Gajanin je rekao da Univerzitet podržava promjene koje idu u korak sa modernim vremenom.

On je napomenuo da su promjene na Fakultetu političkih nauka usaglašene sa reformama koje je predvidjelo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Dekan Fakulteta političkih nauka Zdravko Zlokapa ističe da ovaj fakultet kreće sa modernizacijom studijskih programa i da su ove godine na prvom ciklusu studija spremna četiri nova studijska programa.

Zlokapa je naveo da se reforme odnose i na pripremu studenata za nova zanimanja.

"Nove tehnologije i vrijeme zahtijevaju nove ljude koji su otvoreni za nova znanja. Sve čime se bavimo zasnovano je na upotrebi novih tehnologija i medija i smatramo da ćemo novim programima odgovoriti na savremene zahtjeve", rekao je Zlokapa.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.