Banjaluka

Studentski dom spreman za smještaj zaraženih

  • 25.03.2020. 19:12

Kućne izolacije više neće biti. Od sada će svi pozitivni na virus korona koji nemaju simptome iz Banjaluke i okolnih opština biti smješteni u dva paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla".

Tamo je sve spremno, a pored smještaja, pristupačna je i menza, te je lakše obezbijediti ishranu za sve, a da se ne dolazi u kontakt s osobama van Centra. Zato je taj prostor izabran kao najbolje rješenje za smještaj, objašnjavaju nadležni. 

Za oboljele je obezbijeđen dvadesetčetvoročasovni zdravstveni nadzor, a nadgledaće ih i policija. Zaražene će prevoziti u sanitetskim kolima, a iz doma niko ne smije izaći. Zato, tvrdi ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, oni koji žive u blizini, ne treba da brinu. Trenutno je cilj suzbijanje porodičnih klastera!

"Naravno da je tu mogućnost porodici ako živite, vi ste osoba koja je pozitivna na koronavirus i vaši ukućani dobiju koronavirus. Međutim, dešava se da npr. dijete od tetke dobije virus. Ne možemo spriječiti da tetka dođe u posjetu ili da se tetki ode u posjetu i to moramo eliminisati u svakoj mogućoj mjeri. Znači, te porodične klastere sada koji su nam se pojavili kroz podatke moramo na neki način obezbijediti i to je upravo ova mjera", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Osoblje Doma zdravlja Banjaluka će vršiti dvadesetčetirisatni zdravstveni nadzor nad svim licima koja se budu nalazila u ovom objektu. Mi ćemo u toku sutrašnjeg dana obezbijediti ovdje ambulantni prostor, donijeti svu opremu koja nam je neophodna za nesmetani rad, a namjera nam je, u dogovoru s ministrom, da obezbijedimo i psihološku podršku svim licima koja se nalaze u ovom karantinskom smještaju", istakla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Studenti koji žive blizu Banjaluke, došli su po svoje stvari. Onima koji su udaljeni bilo se malo teže organizovati, ali pričaju, u ovakvim situacijama razumijevanje i solidarnost moraju biti na visokom nivou.

Nadležni uvjeravaju, stvari studenata su sklonjene na sigurno mjesto. Nijedna stvar neće faliti. Ipak, kažu, ovo je trenutno bilo najbolje rješenje, a brza reakcija je bila neophodna.

"Meni je žao što je našim studentima ostavljen relativno kratak rok da dođu po svoje stvari. Mogu da ih uvjerim da će njihove stvari biti očuvane, da su već evidentirane, sortirane i obezbijeđene. Odluke sa Republičkog kriznog štaba se moraju donositi brzo, jer ovdje su životi ljudi u pitanju. Još jednom samo apelujem na sve građane Republike Srpske da shvatimo ovu situaciju krajnje ozbiljno, jer ovo je jedna od mjera koja je zahtjevala zaista interventnost u djelovanju", naglasio je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Objekat Studentskog centra namijenjen je za smještaj osoba sa banjalučke regije, dok Đački dom u Bijeljini ima istu namjenu za stanovništvo iz Semberije, gdje ima mnogo manji broj slučajeva.