"Balkanski dijalog civilizacija"

Studenti iz Bostona u Banjaluci

  • 15.07.2019. 13:44

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će studentima iz Bostona, koji su došli na Balkan da bi spoznali istorijsku, političku i svaku drugu situaciju, predstaviti stav Vlade Srpske o stanju u Srpskoj i BiH.

"Prezentovaćemo studentima i ono što Vlada Srpske čini u kontekstu razvoja Republike Srpske i ekonomije zasnovane na znanju i digitalnim tehnologijama", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci, prije prijema za 26 američkih studenata društvenih nauka sa "Nortistrn univerziteta" iz Bostona. 

On je rekao da su ovi studenti učesnici programa koji se održava niz godina u okviru njihove praktične nastave, te da su do sada posjetili Sarajevo i Mostar. 

"Ministarstvo će dati svoj politički osvrt na stanje u BiH i na istorijski kontekst koji je doveo do moderne, dejtonske BiH", rekao je Rajčević. 

On je dodao da će sa studentima razgovarati o stanju u BiH i političkim tonovima koji preovladavaju u Srpskoj i BiH. 

Student sa "Nortistrn univerziteta" iz Bostona Rejčl Filips rekla je da je već bila u BiH i da je u Sarajevu jednu godinu pohađala srednju školu i dodala da je tada posjetila Banjaluku. 

"Banjaluka je prelijep grad u kojem smo upoznali ljubazne ljude i zainteresovana sam da naučnim nešto novo od Vlade. Vrlo je važno da čujemo priče od lokalnih ljudi o stanju u BiH, bez američkog mišljenja", rekla je Filipsova. 

Studenti iz SAD provode pet nedjelja u BiH i Srbiji u okviru programa "Balkanski dijalog civilizacija". 

Fokus ovog programa, koji je u posljednjih 10 godina sproveden pet puta, jeste spoljni uticaj na BiH i Srbiju, odnosno njihov međunarodni položaj, te unutrašnji etnički odnosi u najširem smislu.