Broj zaposlenih raste

Stručnjaci otkrili propuste u Elektrokrajini

  • 06.12.2018. 19:21

Broj zaposlenih u Elektrokrajini raste iz godine u godinu, pa je tako u proteklih 5 godina zasposleno 235 radnika više. 

Samo u ovoj godini zaposleno je 65 radnika više nego prethodne. Uz to, rastu i troškovi za plate, a preduzeće je u te svrhe u protekle dvije godine izdvojilo 39 odsto ukupnih prihoda. 

Od svih elektrodistribucija u sistemu Elektroprivrede RS, direktor Elektrokrajine ima duplo više funkcijski podređenih radnika u odnosu na prosjek. Stručnjaci koji su upućeni u sistem rada Elektrokrajine, koja ima 13 radnih jedinica, tvrde da baš u tom preduzeću ima i naviše preklapanja, kako u područjima pokrivanja jedinica tako u  nadležnostima zaposlenih. 

Dobro upućeni izvori ATV-a tvrde da pored svega toga, preduzeće ima najnižu profitabilnu vrijednost u odnosu na ostale elektrodistribucije.

"U periodu od 2012. do 2016. godine, Elektrokrajina je ostvarila tek 8,7 odsto operativne profitabilnosti. To je i više nego duplo manje u odnosu na Elektrodistribuciju Doboj, a skoro pa duplo manje nego Elektrodistribucija BiIjeljina. Ispred Elektrokrajine su i Elektrodistribcije Pale i Hercegovina"

U istom periodu, od milionskih kapitalnih ulaganja izgleda nije bilo koristi, jer je, kako pokazuju podaci, Elektrokrajina tek minimalno povećala profitabilnost. U 2014-oj preduzeće je imalo najveći omjer ulaganja i profitabilnosti, što prema riječima stručnjaka, ukazuje na nisku efikasnost kapitalnih ulaganja. 

Preduzeće upravlja sa 44 odsto elektro mreže Republike Srpske, a od svih distribucija imala je najviše planiranih, ali i neplaniranih isključenja sa mreže. 

"U 2016-oj godini, po  kupcu je dolazilo do 52 prekida u snabdjevanju električnom energijom, zbog planiranih i neplaniranih isključenja  svaki kupac preko 3000 minuta (50 sati) nije imao električnu energiju"

Elektrokrajina prednjači i u u gubicima na mreži, iako se procenat smanjuje oni su i dalje preko 14 odsto. To praktično znači da Elektrokrajina godišnje na mreži gubi oko 4,2 miliona maraka. 

Ostale distibucije imaju oko 10 odsto gubitka manje, dok je Elektro Doboj najuspješniji sa oko 6 odsto gubitaka. Dio potraživanja Elektrokrajine, trpi i cijela Elektorprivreda RS. Sve preko 50 odsto potraživanja prenosi se na matično preduzeće, a u slučaju Elektrokrajine to je 18 odsto potraživanja. 
Potencijal za napredovanje u svim segmentima poslovanja u Elektrokrajini, prema nekim procjenama je preko 50 odsto, a moguće ostvarene uštede i preko 60 miliona maraka. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм