Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije

Stručna podrška osnivanju zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske

  • 17.05.2021. 15:41

BEOGRAD - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije pružiće u narednom periodu tehničku i stručnu podršku s ciljem osnivanja zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske, najavila je resorni ministar Darija Kisić Tepavčević na sastanku u Istočnom Sarajevu sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem.

Sagovornici su se saglasili o potrebi preduzimanja konkretnih koraka s ciljem unapređenja saradnje u oblasti socijalne zaštite, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ministri su razgovarali i o pojednostavljenju procedura u obezbjeđivanju socijalne zaštite građana Srbije u Srpskoj i obrnuto, kada se nađu u situaciji potrebe za socijalnom zaštitom, kao i o mogućnosti potpisivanja posebnog ugovora kojim bi se ta oblast regulisala.

Šeranić je rekao da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske zainteresovano za iskustva Srbije po pitanju Zakona o socijalnoj karti, koji je u februaru usvojila Narodna skupština Srbije.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske saopšteno je da je Šeranić informisao Tepavčevićevu o potrebi osnivanja zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske, ustanove socijalne zaštite kakva već funkcioniše u Srbiji.

Zavod za socijalnu zaštitu Republike Srpske će se, kao krovna institucija u oblasti socijalne zaštite, baviti razvojem, praćenjem, unapređenjem, planiranjem, te istraživačkim i stručnim poslovima.

Namjera je da se osnivanjem tog zavoda u Srpskoj obezbijedi stručna institucija u oblasti socijalne zaštite koja će imati veliki uticaj na razvojne pravce djelovanja u ovoj oblasti, dodaje se u saopštenju.

Kontakti sa ovim zavodom u Srbiji su već ostvareni, te će saradnja u narednom periodu biti intenzivirana, o čemu će konkretnije biti riječi tokom planirane posjete Zavodu stručnjaka iz ove oblasti iz Republike Srpske.

Tokom bilateralnog sastanka nakon zajednične sjednice vlada Republike Srpske i Srbije u Istočnom Sarajevu, istaknuto je da je Srpska kroz Zakon o socijalnoj zaštiti, kao i Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godine, planirala unapređenje sistema socijalne zaštite, što će znatno podići nivo usluga za korisnike iz sistema socijalne zaštite.

Ministri su se osvrnuli i na iskustva funkcionisanja institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.