Sekretarijat za raseljena lica i migracije

Štrbac: Procedure u BiH koče regionalni stambeni program  

  • 25.07.2019. 10:59

BiH kasni u realizaciji Regionalnog stambenog programa u odnosu na zemlje u regionu, zbog sporih i komplikovanih administrativnih procedura, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac.

"Predugo se čeka provjera korisnika iz Hrvatske i Srbije, a kada se tome dodaju spore i komplikovane administrativne procedure kao rezultat dobijete zastoj u realizaciji programa u odnosu na zemlje u regionu gdje to ide znatno brže", rekao je Štrbac Srni. 

On je podsjetio da je donatorska konferencija za Regionalni stambeni program održana 2012. godine, dok su prvi konkretni rezultati u BiH na terenu zabilježeni u 2016. godini, navodeći da to mnogo govori o složenosti samog projekta i brojnim preprekama sa kojima su bili suočeni. 

"S obzirom na to da je riječ o donatorskim sredstvima, zadovoljni smo što smo uspjeli pokrenuti aktivnosti na terenu i to zasigurno ide u dobrom pravcu", kaže Štrbac. 

Štrbac napominje da je Regionalni stambeni program zasnovan na donatorskim sredstvima, a ukupna vrijednost projekta iznosi 101 milion evra. 

On je naveo da je do sada pripremljeno i odobreno šest potprojekata i da je u toku potpisivanje sporazuma između BiH i Razvojne banke Savjeta Evrope za još jedan projekat. 

"U okviru ovih šest potprojekata biće izgrađeno 3.127 stambenih jedinica, od čega u Republici Srpskoj 1.774, ukupne vrijednosti 73.803.890 evra", naveo je Štrbac. 

Prema njegovim riječima, jedan od ovih potprojekata je završen, tri su u fazi realizacije i sve komponente moraju biti završene do kraja 2020. godine, dok su dva potprojekt u pripremi - faza izbora korisnika i projektovanja, a njihov završetak se očekuje do kraja 2021. godine. 

On je istakao da je u Republici Srpskoj na osnovu Regionalnog stambenog programa završeno 408 individualnih stambenih objekata i 128 stanova, a do kraja godine planirano je da se završe 74 stana. 

Štrbac je istakao da su Srbi u Federaciji BiH u izuzetno teškoj situaciji, te da su suočeni sa brojnim opstrukcijama kada je u pitanju njihov povratak. 

"Imajući u vidu veoma tešku situaciju Srba u FBiH, kao i to da nadležna ministarstva iz Vlade FBiH vrlo malo ulažu u prostore u kojima je većinsko srpsko povratničko stanovništvo, Vlada Republike Srpske, odnosno, Sekretarijat daju značajan doprinos za pomoć ovoj populaciji stanovništva“, istakao je Štrbac. 

Prema njegovim riječima, ove godine za povratak Srba u FBiH iz budžeta Srpske će biti izdvojeno oko 1,1 miloion KM, za povratak Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku 2,3 miliona KM, a za interno raseljena lica 2,6 miliona KM. 

Govoreći o povratku Srba u Hrvatsku, Štrbac kaže da Hrvatska godinama opstruiše Srbima vraćanje stečenih prava u toj državi - radnih, penzionih, imovinskih i stanarskih. 

"Skoro ništa nije urađeno po tom pitanju, jer su srpska područja u Hrvatskoj pusta", kaže Štrbac. 

Kada je u pitanju povratak Hrvata i Bošnjaka u Republiku Srpsku, Štrbac ističe da je Srpska u 99,9 odsto slučajeva završila vraćanje imovine i stanarskih prava izbjeglicama i raseljenim licima. 

Štrbac ističe da su najveća budžetska ulaganja potrebna u održivi povratak, jer to i jeste ključ opstanka ljudi u njihovim domovima, što je i cilj Sekretarijata. 

"Nije dovoljno obezbijediti ljudima samo krov nad glavom da bi oni ostali na svojim ognjištima, izgradnju treba da prati i izgradnja neophodne infrastrukture, obnova vjerskih objekata i društvenih domova, kao i zaposlenje, jer se samo u tom slučaju može očekivati opstanak ljudi", kaže Štrbac.  

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.