Direktor "Veritasa"

Štrbac: Pokrećemo pitanje procesuiranja zločina nad Srbima

  • 07.08.2018. 14:55

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" je sa partnerskim advokatskim kancelarijama u Hrvatskoj i Republici Srpskoj pokrenuo pitanje procesuiranja odgovornih za ratne zločine nad Srbima na Petrovačkoj cesti, u Svodnoj kod Novog Grada, cesti Glina-Dvor i Suvoj Međi, izjavio je Srni direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

"Nakon što dobijemo odgovore iz Hrvatske i Federacije BiH u vezi sa zahtjevom za procesuiranje ovih zločina, u ime članova porodica poginulih podnijećemo tužbe protiv Hrvatske i BiH za naknadu štete pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu", rekao je Štrbac, koji je danas na Petrovačkoj cesti prisustvovao obolježavanju 23 godine od egzodusa Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

On pojašnjava da će "Veritas" u ovom procesu koristiti mogućnost koju predviđa Evropska konvencija za ljudska prava, a to je da se u slučaju neefikasne istrage u zemlji gdje su počinjeni zločini može direktno obratiti tužbom Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Štrbac naglašava da je poražavajuća činjenica da je prošlo 23 godine, a da još niko nije procesuiran za ove zločine, iako se istraga godinama vodi u Tužilaštvu BiH.

"Svjesni smo da Hrvatska i BiH štite jedna drugu jer su zajedno ratovale protiv, kako to kažu, `srpskog agresora`, na osnovu Splitskog sporazuma koji su 1995. godine potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović", kaže Štrbac.

Pomen stradalim Krajišnicima kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti u mjestu Janjila kod Bosanskog Petrovca služio je NJegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije, koji je predložio da pored spomen-krsta bude sagrađena crkva da bi ovo postalo mjesto hodočašća.

Vijence kod spomen-krsta položili su delegacija "Veritasa", Boračke organizacije Drinić, opština Drinić i Donji Lapac, Bosanski Petrovac, delegacija Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba, članovi porodica ubijenih i Udruženja "Protiv zaborava".

Nakon pomena na Petrovačkoj cesti, delegacija "Veritasa" posjetila je spomen-sobu u Driniću i prisustvovala prijemu kod načelnika opštine Mirka Grbića.

Na Petrovačkoj cesti, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva "mig-21" 7. avgusta 1995. godine bombardovao je izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine tada je poginulo deset civila, među kojima četvoro djece i dvadesetjednogodišnja djevojka, dok ih je pedesetak ranjeno.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.