Na poziv Željke Cvijanović

Stranke iz Srpske učestvovaće na sastanku povodom odluke Ustavnog suda BiH

  • 30.03.2019. 19:04

SNSD već ima prijedloge s kojima će u utorak kod predsjednice Republike Srpske. Na sastanku kod Željke Cvijanović, predstavnici političkih partija iz Republike Srpske trebalo bi, svi zajedno, da osmisle strategiju kojom će Republika Srpska odgovoriti na odluku Ustavnog suda BiH.

"Mi kao najveća politička partija u Republici Srpskoj već imamo određene prijedloge mjera koje bi trebalo da budu preduzete, ali, iz poštovanja prema političkim partnerima želimo da sjednemo prvo zajedno i da zajedno razgovaramo o tim našim prijedlozima, da vidimo koji su njihovi prijedozi i zatim da usaglasimo jasan, čvrst i jedinstven odgovor Republike Srpske", istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a. 

Željka Cvijanović poručuje da je osporavanje devetog januara, Dana Republike, dio organizovane kampanje koja se vodi protiv Republike Srpske. Cilj je, kaže, ukidanje njenog identiteta, što Republika Srpska nikako neće dozvoliti.

"Naći ćemo odgovor na svaki izazov, nalazli smo to i do sada, ali je ovo jedna poprilično i bezobrazna i drska i cinična i arogantna i prilično glupa stvar. U zemlji u kojoj vi dnevno treba da gradite neko povjerenje, da se bavite suštinskim stvarima i pokažete građanima da je ta zemlja dobronamjerna, vi radite nešto drugo", naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Sastanku će se, potvrđeno je ATV-u, odazvati sve srpske parlamentarne stranke. Iz SDS-a poručuju da idu na sastanak kod predsjednice. Iz vrha te partije danas stiže poruka da saradnja sa Sarajevom, sa svakom nametnutom odlukom institucija, koje su i same nametnute, postaje mnogo teža i neizvjesnija. Poslije svake odluke Ustavnog suda BiH koja šteti Republici Srpskoj, iz Narodne skupštine mora da ode jedinstven odgovor – jedinstveni su vlast i opozicija. 

"Što oni nas više pritiskaju, naš odgovor je jači. Ovo je sve, da kažem, uspješan poziv na mobilizaciju. Oni uspješno mobilišu sve naše potencijale, političke, patriotske, građanske, i svi su jedinstveni u odbrani Republike Srpske", istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske. 

"Gdje ćemo pokušati da nametnemo stav da, bez obzira koliko želite da promijenite nešto što je suštinski važno, i od ogromne važnosti za Republiku Srpsku nećete uspjeti, jer ćemo imati legitiman odgovor koji neće nikoga uvrijediti na način da mi hoćemo da nastavimo slaviti Dan Republike i da ćemo promijeniti ijednu riječ u zakonu", naglasio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a. 

Predsjednik Vlade Republike Srpske ne otkriva kakve mjere će biti predložene u utorak, ali uvjerava – deveti januar i dalje će se slaviti.

"Ne mogu nam uskratiti slavlje, a institucije Republike Srpske će naći načina kako da to slavimo i kako da to uokvirimo u zakon", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Predsjednik Ustavnog suda BiH stao je pred kamere dan nakon odluke. Zlatko Knežević tvrdi da niko nije osporio pravo Republike Srpske na Dan Republike niti pravo da Republika Srpska utvrđuje svoj dan, pa i referendumom. 

"Mene raduje što čujem jučerašnje rakcije iz Republike Srpske da će Republika Srpska provesti odluku Ustavnog suda na način na koji smatra da treba. I ja više ništa o tome ne mogu reći", naglasio je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH. 

Bez obzira na mišljenje sudija, stav Republike Srpske je nedvosmislen. I borci poručuju da nikakve presude, odluke i zabrane neće spriječiti građane da Dan Republike slave baš devetog januara.

"Ja mislim da nije u pitanju i sporan rođendan Republike Srpske, nego je u Federaciji sporna Republika Srpska i sporni su Srbi na ovim prostorima. Međutim, to je činjenica. Srbi na ovim prostorima vijekovima postoje, Republika Srpska je izraz volje našeg naroda", rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.  

"Ne postoji nijedna institucija, pravosudna, politička, državna, na kugli zemaljskoj koja može mijenjati istorijske činjenice. Istorijska činjenica je da je 9. januara '92. godine Skupština srpskog naroda BiH proglasila Republiku Srpsku", istakao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. 

Republika Srpska ne smije da popusti, poručuju pravni eksperti. Ako sada prođe odluka Ustavnog suda, mogli bi da prođu i, kako kažu, mnogi drugi apsurdni hirovi i zahtjevi – od preispitivanja naziva Republike Srpske, do eventualnog postavljanja pitanja postojanja Republike Srpske kao dejtonske i ustavne kategorije.

"Mi ne možemo i nemamo potrebe mijenjati taj zakon, ali naravno da će oni vršiti pritisak da se ide na odgovornost onih koji ne izvršavaju odluke suda. To bi trebalo opet da bude nekakva rezolucija Narodne skupštine, budući da smo na referendumu rekli da to bude deveti januar", naglasio je Vitomir Popović, bivši potpredsjednik Ustavnog suda BiH. 

Odluka Ustavnog suda, koju je pozdravio glavni odbor SDA, neće biti objavljena još desetak dana. Do tada će, sasvim sigurno, iz Republike Srpske stići odgovor.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)