Podaci CIK-a BiH

Stranke iz RS na kampanju potrošile više od tri miliona KM

  • 26.12.2018. 19:17

Sedam političkih stranaka iz Srpske na kampanju je potrošilo ukupno 3.381.000 maraka. Prema podacima Centralne izborne komisije, najviše para na predizborne aktivnosti potrošio je SNSD, koji je imao i najveći limit – 880.000 maraka. Ta stranka prijavila je da nije imala donacije od pravnih lica, dok su prijavljeni prilozi fizičkih lica u iznosu od 5.800 maraka. SNSD je iz budžeta dobio 1.128.000 maraka.

DNS je kampanju finansirao sa skoro 459 hiljada maraka. Propagandni materijal, plakate, predizborne skupove, između ostalog, finansirali su i pojedinci, sa ukupno 205 hiljada maraka. Donacije fizičkih lica stranci Marka Pavića su javne, a ono što je posebno zanimljivo je da, među donatorima, osim aktuelnih, ima i sada već bivših članova DNS-a. Darežljivi su bili Nenad Nešić, Marko Aćić, Dragomir Jovičić, Milan Radović i drugi, koji su stranci, prema podacima CIK-a, pomogli sa po deset hiljada maraka. Pomogli su joj, sa istim iznosom i Spomenko Stojanović, Boran Bosančić i Damir Ćopić, koji su, u međuvremenu, isključeni iz DNS-a ili su se priključili novoj stranci DEMOS, koju predvodi Nedeljko Čubrilović.

Ništa manje darežljivi nisu bili članovi i simpatizeri Ujedinjene Srpske, koja je takođe, tokom predizborne kampanje imala transparentne finansije. Od oko 270 hiljada maraka koliko je prihodovala ta stranka, 179 hiljada uplatila su fizička lica. Najveća donacija Ujedinjenoj Srpskoj bila je od 15 hiljada maraka, a stranci su novac donirali i njen lider Nenad Stevandić, kao i Milan Petković, Natalija Trivić i Neven Stanić – po pet hiljada maraka. 

Sve je javno i kod PDP-ovaca, koji su takođe objavili imena svojih donatora. Pojedinačne donacije PDP-u bile su dosta manje nego kod drugih stranaka i, prema podacima Centralne izborne komisije, stizale su samo od fizičkih lica. Ukupan iznos je nešto ispod devet hiljada, a najveća donacija bila je hiljadu maraka. Ta stranka finansirala je kampanju sa ukupno 581 hiljadu maraka, a iz budžeta su dobili oko 269 hiljada.

Socijalistička partija na kampanju je potrošila 336 hiljada maraka, a 202 hiljade su im donirala fizička lica. NDP je kampanju finansirao sa 156 hiljada maraka, a oko šest hiljada stiglo im je od fizičkih i pravnih lica.  

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина