Institucije Republike Srpske

Strane sudije i dalje nepoželjne

  • 02.04.2021. 07:54

Institucije Republike Srpske ostaju pri stavu da su strane sudije nepoželjne u Ustavnom sudu BiH i nakon što je donio odluke kojim su odbijeni zahtjevi bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o stvarnim pravima i Zakona o republičkoj upravi.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Ustavni sud konačno presudio u okviru zakona i u skladu sa Ustavom BiH.

"To, ipak, ne mijenja stav Narodne skupštine, ali i drugih institucija Srpske da strane sudije moraju da napuste Ustavni sud BiH i ovu instituciju prepuste domaćim sudijama", izjavio je Čubrilović za "Glas Srpske".

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da su odluke dobre, ali da ne smiju postati presedan.

Ona je dodala sa Srpska i njeni predstavnici ne odustaju od zahtjeva da strane sudije treba da napuste Ustavni sud BiH.

Bursaćeva je ocijenila i da su ove dvije odluke dobre, te da je Ustavni sud napokon i pitanjima prava upravljanja, korištenja i raspolaganja nad nepokretnosti donio odluku u skladu sa Ustavom i nada se na će tako biti i u budućnosti.

"I po pitanju ovog drugog zakona raduje činjenica da su se sudije kretale u okviru Ustava i donijeli ovakvu odluku", rekla je Bursaćeva za banjalučki dnevni list.

Sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske podnijeli su niz zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, a u narednom periodu ova institucija odlučivaće i sudbini zakonodavnih akata o pitanju šuma, visokog obrazovanja i tehničkih propisa.