Stojanović: Predaja arhiva Sarajevu bio bi loš i neprihvatljiv potez

  • 07.02.2020.09:17

Advokat Miodrag Stojanović izjavio je Srni da nema informaciju da će arhiva Haškog tribunala biti predata Sarajevu, ali da bi takav potez ovog suda bio veoma loš i neprihvatljiv.

Stojanović je napomenuo da se arhiva Haškog suda ne odnosi samo na BiH, nego na prostor bivše Јugoslavije, znači i Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju, samoproglašeno Kosovo.

"Zašto ga dostaviti Sarajevu i zašto omogućiti nekoj od direktno zainteresovanih strana u prošlom ratu da ima direktan i neposredan kontrolni nadzor i pristup nad arhivom? Bio bi to vrlo loš i neprihvatljiv potez", poručio je Stojanović.

On je rekao da nije čuo takvu informaciju, koja je suprotna njegovim ranijim saznanjima, a to je da je Hag odlučio da cjelokupnu arhivu Tribunala ne preda nikome u regionu, nego da će biti formiran arhiv u Hagu i da će svi zainteresovani subjekti imati i elektronski i konkretan pristup arhivi Haškog tribunala.

Akademik Nenad Kecmanović rekao je da će, prema zvaničnim informacijama Haškog tribunala, koje su prošle nezapaženo u medijima, haški arhiv biti povjeren Sarajevu.

"Neće ostati u Hagu, niti će otići u Srebrenicu. Neće otići ni u Njujork koji je osnivač suda, niti u Vašington koji ga finansira", upozorio je Kecmanović.