Konferencija uživo na ATV-u

Sto dana rada Vlade Republike Srpske

  • 28.03.2019. 07:45

Danas se navršava sto dana rada Vlade Republike Srpske. Premijer Radovan Višković povodom 100 dana rada ovog saziva Vlade održaće sastanak u 13 časova nakon čega je planirana konferencija za novinare koju uživo možete da pratite na programu Alternativne televizije i ATV portalu.

Od 18. decembra prošle godine, kada je formirana izvršna vlast, završeno je nekoliko značajnih poslova - povećane su penzije i plate zaposlenima u obrazovanju i kulturi, a slijedi i povećanje plata policijskim službenicima.

Vlada Srpske započela je i nekoliko kapitalnih projekata, kao i proces digitalizacije. 

Uslijedili su zakoni koji su omogućili povećanje plata prosvjeti, kulturi i MUP-u. Povećane su i penzije, redovnim usklađivanjem, za oko dva odsto, a ukupno za 22 odsto u posljednjih nešto više od pet godina.

Podrška socijalno osjetljivim kategorijama, nezaposlenim majkama, poboljšanje demografske slike, opredjeljenje je i ove Vlade. Među krupnim izazovima je i efikasnost javnih preduzeća i finansijska održivost zdravstvenog sektora. 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da je resorno ministarstvo u prvih 100 dana mandata nove Vlade Srpske realizovalo aktivnosti koje su se odnosile na izgradnju i pripremu velikih infrastrukturnih projekata, poboljšanje bezbjednosti saobraćaja, donošenje zakona i restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske".

Trninić je kao jedan od najvažnijih rezultata izdvojio potpisivanje ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta na Koridoru "Pet ce" kroz Srpsku od petlje "Johovac" do petlje "Rudanka". 

On je rekao da je nastavljena priprema velikih infrastrukturnih projekata. 

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske na originalan način je obilježilo svojih prvih 100 dana!

U desetominutnom videu koji su snimili, ministar Srđan Rajčević govori o svemu  što je realizovao u proteklom periodu sa vrijednim i predanim timom Ministarstva, koji razumije kontekst moderne uprave koja služi građanima i poslovnom okruženju.

"U Ministarstvu smo jasno trasirali pravac budućeg djelovanja koji se može sažeti u jednu rečenicu, a to je "Srpska, moderno društvo koje se razvija na znanju, inovacijama i tehnologiji", rekao je ministar Rajčević.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je na društvenim mrežama objavilo grafiku o tome šta je uradjeno u prvih 100 dana rada. 

Verifikovani su odgovori  na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, uz napomenu da je Republika Srpska prva u BiH uradila taj posao. Oformljen je Odsjek za saradnju sa dijasporom u okviru ministarstva, a održan je i sastanak sa svim šefovima predstavništava na kome su im date nove smjernice za rad i privlačenje investicija.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, rekao je da nije dobra Vlada koja radi puno, nego ona koja omogući drugima da rade puno, da budu dobro budu plaćeni za svoj rad i da žive od svog rada."

Upravo na to je usmjeren i Akcioni plan zapošljavanja u 2019. godini, za čiju realizaciju je Vlada obezbijedila 16,5 miliona maraka. Među važnijim izazovima, u sektoru zdravstva, nastavak aktivnosti na preseljenju u novoizgrađenu Bolnicu "Srbija", ali i početak izgradnje nove bolnice u Doboju.

"Mislim da je ovaj sastav Vlade dao dobar pregled šta u ovoj godini, ali i u naredne četiri, planiramo da radimo. Mislim da dobro finkcinišemo, naravno uz koordinaciju i vođstvo premijera Viškovića," naglasio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Ministarstvo trgovine i turizma, koordinisalo je aktivnosti na promociji turističkih potencijala i to na domaćem i međunarodnom tržištu, a fokus na banjskom turizmu, ali i na domaćim proizvodima.

"Ministarstvo kontinuirano radi na promociji domaćih proizvoda. Aktivnosti koje sprovodimo su kampanja "Naše je bolje", kroz konferencije za promociju domaćih proizvoda," kaže Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Za ocjenu prvih rezultata izvršne vlasti, još je rano, smatra prvi parlamentarac Srpske nedeljko Čubrilović. Ipak, kaže on, dosadašnji posao Vlada je uradila u okviru zakona.

"Sigurno da Vlada u ovih sto dana nije napravila neke greške koje bi mogle negativno da se ocjenjuju, a mislim da je suviše malo vremena da damo neke ocjene koje bi bile validne," dodao je Čubrilović.

Vlada je od sindikata dobila plus za rast plata u određenim sektorima, minus zbog kolektivnog ugovora. Poslodavci traže više dijaloga, jer su neki zakoni doneseni bez konsultacija sa njima.

"Vlada je i dalje na distanci kada je u pitanju kolektivni ugovor. Očekujemo, poslije razgovora sa premijerom Viškovićem, da će Vlada aktivno da se uključi u konačno donošenje opšteg kolektivnog ugovora," izjavila je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Saša Trivić, iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da za sada ona ministarstva sa kojima sarađuju, idu u pravom smjeru. Јedino zapinje u Ministarstvu finansija, što je, kako je reako i razumljivo.

Aktivnosti na rasterećenju privrede, povećanju investicija, plata i penzija, kabinet Radovana Viškovića, preuzeo je od onog koji je vodila predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Podrška socijalno osjetljivim kategorijama, nezaposlenim majkama, poboljšanje demografske slike, opredjeljenje je i ove Vlade. Među krupnim izazovima je i efikasnost javnih preduzeća i finansijska održivost zdravstvenog sektora.
 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм