Premijer posjetio poplavljena domaćinstva

Stiže pomoć za opštinu Jezero

  • 11.02.2019. 19:30

Opštini Jezero i njenim stanovnicima stiže pomoć Vlade Republike Srpske, rekao je to nakon obliska poplavljenih domaćinstava premijer Radovan Višković. 

Prioritet je uređenje korita rijeke Jošavke, potom gradnja mosta preko Plive. Za sanaciju Jošavke Vlada će da izdvoji 300.000 mraka, još toliko UNDP. Most preko Plive finansiraće Vlada sa 600.000 maraka. I poplavljeni Jezerčani mogu da se nadaju pomoći. 

"Što se tiče materijalne štete, zapisinici su napravljeni, procjenjuje se materijalna šteta,ali je prilično velika, još nemamo konkretnu cifru i ne bih stvarno izlazila sa konkretnom cifrom štete. To  ćemo dostaviti svakako predsjedniku Vlade", kaže Snežana Ružičić, načelnik opštine Jezero.

"Mi ne možemo priznati svu štetu koju su pretrprili, jer zamislite šta bi se desilo 2014. kad je nekoliko milijardi bila šteta od poplava i Valda preuzme obavezu svu će štetu. Mi ćemo procentualno prema svakom domaćinstvu skupa preko lokalne zajednice  pružiti pomoć da saniraju štetu", kaže predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

Pomoć stiže i za Zoranu Vujić samohranu majku petoro djece. Jošavka je u njenoj kući ostavila vlagu i mulj, a nju i djecu primorala da se isele. Sa dvoje srednjoškolaca, jednim osnovcem i dvije bebe živi, kaže u ruševnoj kući svojih roditelja. Premijer je obećao da će Vlada i opština, trajno riješiti krov nad glavom ovoj porodici. 

"Rekli smo ili će da uze neki plac na svom porodičnom imanju pa da mi sagradimo montažnu kuću ili da adaptiramo postojeću očevu kuću", kaže Radovan Višković.

"Šta god bitno je da imamo smještaj. Želim da se zahvalim svima", kaže Zorana Vujić.

Jošavka se izlila u dvorište i prizemlje kuće Mumina Keljajića. Obradovale su ga vijesti da će biti riješen problem korita rijeke Jošavke, pa da ne strahuju od svake obilnije kiše i topljenja snijega. 

Ukoliko sve bude teklo po planu, radovi na koritu rijeke Jošavke trebalo bi da krenu za nekih godinu dana. A tada, nadaju se mještani Jezera, moćiće da odahnu.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.