Protivteža Džordžu Sorošu

Stiv Benon ugostio Željku Cvijanović u Vašingtonu

  • 29.07.2018. 19:10

Premijerku Republike Srpske Željku Cvijanović ugostio je u svom domu u Vašingtonu Stiv Benon, bivši glavni strateg Donalda Trampa i najzaslužniji za njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima. Dotakli su se mnogih tema, a među najznačajnijim je unapređenje odnosa Amerike i Republike Srpske.

Benon je na sastanku sa Željkom Cvijanović otvoreno potvrdio i da osniva fondaciju za analizu podataka u Briselu, koja će pomagati nacionalno orijentisanim strankama.

"Ono što je tim populističkim, nacionalnim partijama, zapravo, potrebno da bi bile organizovane i konkurentne na predstojećim evropskim parlamentarnim izborima i da zauzmu svoje mjesto do maja 2019. Ono što, zapravo, pokušavamo je da budemo protivteža Džordžu Sorošu", rekao je Stiv Benon. 

Premijerka Željka Cvijanović prisustvovala je i obilježavanju stogodišnjice proklamacije predsjednika Vudroa Vilsona, koji je Amerikance pozvao da odaju počast i pomole se za stradale Srbe u Velikom ratu. Premijerka je na gala banketu poručila da dobre odnose treba i očuvati i poštovati žrtvu srpskog naroda.

"Svjesna sam činjenice da smo svi dovoljno važni za izgradnju tih odnosa, ali i ono što je prevashodno važno jeste da gradimo sebe, svoja društva. Zahvalnost za sve ono što smo uspjeli i ove sedmice da uradimo zajedno i Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske, naše sveštenstvo ovdje, ali i sva naša udruženja koja ovdje njeguju i tradiciju i nastoje od zaborava da otmu neke važne stvari", poručila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Na svečanosti je i ministar spoljnjih poslova BiH Igor Crnadak poručio da se problemi iz prošlosti moraju prevazići, što je, kaže, bitno ne samo za BiH, nego za čitavu regiju. Srpskim žrtvama na svečanosti su poštu odali i brojni zvaničnici javnog i političkog života Amerike.