Stevandić: Srpska se bliži završetku pandemije

  • 30.05.2020. 12:05

Republika Srpska se bliži završetku epidemije virusa korona, što potvrđuju lakši simptomi zaraženih u posljednje vrijeme i konstantno smanjenje broja hospitalizovanih pacijenata, izjavio je Srni zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je rekao da se praćenjem broja zaraženih, težine simptoma i broja oporavljenih, koji je u Srpskoj odavno prešao 60 odsto, može reći da je zdravstveni sistem položio ispit.

"Nismo imali situacije da nekom fali respirator, intenzivna njega ili ležanje u bolnici na težem ili lakšem odjelu. Uvijek smo imali viška kapaciteta da prihvatimo pacijente u slučaju većih potreba", istakao je Stevandić, koji je i šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, pred Srpskom je sada borba da se ne javi neki novi džep virusa, kao što se desilo u pojedinim dijelovima BiH, pa i Srbije.

"Јoš da to prebrodimo i nadamo se da ćemo vrlo brzo proglasiti kraj epidemije", istakao je Stevandić, govoreći o današnjim ohrabrujućim podacima da je u Srpskoj zabilježeno samo jedno novozaraženo lice od 475 uzoraka testiranih u protekla 24 časa.

On je naglasio da virus postoji i da nije nestao, iako ima slabiji intenzitet, ali je ukazao na potrebu da se i dalje drži socijalna distanca uz maksimalnu higijenu ruku i životnog i radnog prostora.

Prema informacijama kojima raspolaže Srna, ukupan broj kovid-19 pacijenata u bolnicama i UKC-u Srpske 13. maja iznosio je 185, a 28. maja 100, što je znatno smanjenje. U UKC-u je 13. maja bilo 96 zaraženih pacijenata, a 28. maja 31. 

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)