Izvještaj o Srebrenici

Stevandić: Srpska samo želi istinu

  • 14.08.2018. 16:24

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da Srpska samo želi istinu o ratnim dešavanjima na području Srebrenice i ne radi ništa što bi uvrijedilo bilo koji narod.

"Ako danas živimo u miru bio bi red da se pomire i žrtve, a ne da se jedne glorifikuju, a druge ponižavaju", rekao je Stevandić tokom skupštinske rasprave u vezi sa informacijom o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. 

On je ocijenio da rezultati rada Komisije za Srebrenicu nisu dobri jer je sačinjen izvještaj koji je pun neistina. 

"Iznesene su gomile laži, bez bilo kakvih dokaza. Tako je bilo zato što su pritisci međunarodnog faktora bili ogromni. Zato je izvještaj potrebno poništiti, za šta imamo odgovornost", naglasio je Stevandić. 

On je napomenuo da nije postojao plan za ubijanje u Srebrenici jer niko ne može skovati plan za navodni genocid za devet dana. 

"Ovim što danas radimo ne vrijeđamo nikoga. Drago mi je što smo postigli konsenzus i šaljemo poruke da sve što ste nam nametnuli silom nije dugovječno i da je bolje da više čuvamo čast, nego naše funkcije", zaključio je Stevandić.