Šef tima za praćenje preporuka i mjera

Stevandić: Relativno poboljšanje epidemiološke situacije u Srpskoj

  • 22.04.2020. 17:34

Šef tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić izjavio je da je u proteklih 7 dana došlo do relativnog poboljšanja epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, ukoliko se izuzme Hercegovina.

Na putu smo, kaže, značajne redukcije broja oboljelih osoba. Veliki pritisak sada će osjetiti bolnice koje imaju Kovid intezivne njege, a među njima je i Bijeljina, zbog čega i dalje moraju biti oprezni, kaže Stevandić. 

"Bijeljina i Gradiška, kao dva mjesta koja su imala najveći ulaz ljudi sa GP koji su na samoj granici, bile su dvije najveće opasnosti u Republici Srpskoj, i obje su uradile izvanredan posao i spriječili tu veliku akumulaciju pozitivnih koji bi napravili veliku transmisiju. Republičke institucije su na vrijeme obezbjedile i zaštitnu opremu i niko nije bio ugrožen ko je radio sa pacijentima. Bijeljinska bolnica takođe je napravila dobar posao, praveći Kovid bolnicu je od Republičkih institucija, odnosno Instituta za javno zdravstvo dobila i pokretni ultrazvuk i pokretni rendgen da ne mora da se kontaminira oprema u centralnom bolničkom bloku", rekao je Nenad Stevandić, šef tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije. 

"Kovid bolnica za sada raspolaže sa 143 kreveta. Podijeljena je u 3 zone. Karantin 1 gdje se zbrinjavaju svi pacijenti kod kojih postoji klinička sumnja, nejasna febrilna stanja, kojima radimo testiranje i ti pacijenti se odatle detektuju u Kovid bolnicu 2 i 3. U Kovid bolnici 2 se nalaze pacijenti sa teškom kliničkom slikom i Kovid 3 bolnica gdje se nalaze pacijenti sa najtežom kliničkom slikom, koji zahtjevaju potrebu za mehaničkom ventilacijom", istakla je Milica Lovrić, v.d. direktora u JZU Opšta bolnica "Sveti Vračevi". 

Sve mjere i odluke koje je od početka pandemije predlagao Republički štab, Bijeljina je ispoštovala, kaže Mićo Mićić. Zahvaljujući tome, kaže, imamo situaciju pod kontrolom. Ipak je zamolio sve građane za disciplinu u narednih 15 dana. 

"Da moramo ispoštovati sve ove mjere, i ove što predlažu pogotovo stručna lica i da zamolimo građane za još malo stpljenja, još par nedelja, kako nam se ne bi vratila zaraza, da se ne bi virus ponovo proširio i da jednostavno izađemo iz ovoga kako bi sredinom maja razmišljal o normalizaciji života našem gradu", naglasio je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Broj testiranih, zaraženih, teških pacijenata i broj preminulih, uklapa se u najbolje rezultate u Evropi i to je nešto čime Republika Srpska može da se pohvali, ali to ne smije biti motiv za opuštanje, poručio je Stevandić. Epidemiološka situacija na području Semberije je stabilna. Nema novoregistrovanih pacijenata, a bolnički karantin danas je prazan.   

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина