Saopštenje

Stejt Department: Odluka Narodne skupštine korak u pogrešnom pravcu

  • 16.08.2018. 12:12

Američki Stejt depertment smatra da je Narodna skupština Republike Srpske 14. avgusta napravila pogrešan korak odbijanjem izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

U saopštenju, koje je potpisala portparol Heder Nojert, navodi se da su "međunarodni sudovi zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid" i da je odluka Vlade Republike Srpske da usvoji izvještaj bila, kako kažu, važan korak u okviru pomirenja u BiH i suočavanja sa teškim činjenicama iz prošlosti. 

"Pokušaji da se odbaci ili izmijeni izvještaj o Srebrenici su dio širih napora da se revidiraju činjenice o prošlom ratu, da se negira istorija i politizuje tragedija", mišljenja je portparol Stejt departmenta. 

Shvatajući razmjere tragedije iz prošlog rata i značaj nastavka izgradnje povjerenja i pomirenja, u saopštenju se navodi da "SAD ostaju potpuno posvećene podršci vlastima u BiH na nivou države, entiteta i kantona da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine nad svim etničkim grupama". 

U saopštenju se dodaje da "negiranje utvrđenih činjenica o prethodnim ratovima ni na koji način neće doprinijeti ostvarenju ovih ciljeva niti će pomoći građanima ove zemlje".

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)