Vlada Republike Srpske

Stavljen van snage izvještaj o Srebrenici

  • 18.08.2018. 19:06

Vlada Republike Srpske danas je stavila van snage izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Vlada će, kako je i zatražila Narodna skupština nakon posebne sjednice na kojoj su poslanici jednoglasno odbacili izvještaj, formirati dvije nezavisne komisije.

"U cilju cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada Republike Srpske formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995 godine. U cilju objektivnog i nepristrasnog načina utvrđivanja stradanja Srba u Sarajevu, a zbog neispunjenja naloga Doma za ljudska prava BiH od strane Vlade Federacije BiH, Vlada Republike Srpske formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će ispitati i sačiniti izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine", navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

Obje Komisije imaće rok od jedne godine, nakon čega će izvještaje predstaviti javnosti. Sastav i zadaci odrediće se posebnim rješenjem. Na današnjoj posebnoj sjednici zaduženo je Ministarstvo pravde da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav komisija. 

Van snage stavljen je i izvještaj Radne grupe Vlade Republike Srpske iz 2005. za sprovođene zaključaka iz izvještaja Komisije za Srebrenicu.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок