Hag

Statusna konferencija Mladiću 24. jula, saslušanja 25. i 26. avgusta

  • 17.07.2020. 18:09

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) odlučilo je da se statusna konferencija u postupku protiv generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića održi u Hagu u petak, 24. jula u 11.00 časova, saopšteno je iz Mehanizma.

Statusnu konferenciju vodiće sudija putem video-konferencije, a Mladić mora do srijede, 22. jula, da preda pisanu izjavu da li želi da bude fizički prisutan u sudnici ili da učestvuje putem video-linka iz pritvorske jedinice UN.

U saopštenju se navodi da će se saslušanja u žalbenom postupku obaviti 25. i 26. avgusta u sudnici u Hagu, a strane moraju da obavijeste Žalbeno vijeće da li će neko od Mladićevih advokata biti prisutan putem video-linka.

Vijeće je zatražilo od sekretara Mehanizma da obezbijedi uslove za prisustvo Mladića u sudmici, ukoliko to on želi, uz sve neophodne mjere bezbjednosti, ili da obezbijedi učestvovanje Mladića iz pritvorske jedinice ukoliko ne želi da fizički prisustvuje.

Od sekretara se zahtijeva i da obezbijedi uslove u sudnici za bezbjedno održavanje statusne konferencije i saslušanja, kao i svu opremu za komunikaciju za Mladićevo učestvovanje putem video-linka, te da se sva oprema unaprijed provjeri.

U saopštenju se navodi da sekretar mora da obezbijedi i sredstva za neometanu komunikaciju Mladića sa advokatom.

Prema utvrđenom planu saslušanja i statusne konferencije, Mladić će 26. avgusta na kraju saslušanja imati na raspolaganju 10 minuta da se obrati sudu bez prisustva sudija Žalbenog vijeća. 

Тагови: