Uživo

Statusna konferencija generalu Ratku Mladiću

  • 03.10.2019. 07:41

U Hagu će danas pred Mehanizmom, nasljednikom Haškog tribunala, biti održana statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, a pitanja njegovog zdravlja biće najvažnija za odbranu.

Generalov sin Darko Mladić rekao je Srni da je to redovna statusna konferencija na kojoj će biti razmatrana statusna pitanja, kao i prošli put.

"U odnosu na prošli put, nemamo nikakvih izmena. Njegovo stanje nije se promenilo ni nabolje, ni nagore, tako da u ovom trenutku nema nikakvih specijalnih novosti", rekao je Darko Mladić.

On ističe da ne može da govori više detalja zato što će veći dio statusne konferencije biti, vjerovatno, na zatvorenoj sjednici, kao i da će pitanja zdravlja u ovom trenutku biti najviše bitna za odbranu.

"U vezi sa statusom odbrana ima svoje teme, ali za porodicu je najvažnije pitanje zdravlja", rekao je Darko Mladić

Na ovom LINKU pratite konferenciju.

Iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala, saopšteno je da je prethodna statusna konferencija održana 13. juna i da je general Mladić u pritvorskoj jedinici UN, gdje čeka odluku povodom žalbe koju je uložio na presudu Sudskog vijeća.

U odluci se navodi da statusna konferencija, uz saglasnost generala Mladića u pisanoj formi, može biti održana bez njegovog prisustva ili uz njegovo učešće putem telekonferencije, ukoliko on to želi.

Generala Ratka Mladića (76) Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor za zločine u BiH u minulom ratu. Na prvostepenu presudu žalbu su uložili i Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo.

Poslije ulaganja žalbi i razmjene pisanih argumenata odbrana generala Mladića i haško tužilaštvo u dogledno vrijeme trebalo bi da žalbe usmeno obrazlože pred sudijama.

General Mladić je u pritvoru u Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine osuđen je na doživotni zatvor. 
 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)