Dobijen spor vrijedan pet miliona KM

Stanovi u Bijeloj zvanično u vlasništvu Republike Srpske

19:15, 15.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Republika Srpska i zvanično je vlasnik 26 stanova u naselju „Bijela školjka“ na obali Jadrana u mjestu Bijela. Pravobranilaštvo Republike Srpske pravosnažno je dobilo spor po drugostepenoj presudi Višeg suda u Podgorici, protiv tuženih "Visokogradnje" Donji Vakuf i Građevinskog preduzeća "Pliva" DOO Jajce. 

Time je Viši sud u Podgorici ukinuo prvostepenu presudu Osnovnog suda u Herceg Novom iz 2017. godine i prihvatio blagovremenu i osnovanu žalbu Pravobranilaštva Republike Srpske.
 
"Pravobranilštvo Republike Srpske je štiteći imovinske interese Republike Srpske pravosnažno dobilo spor čiji je predmet bilo 26 stanova u naselju Bijela školjka u Bijeloj. Pravobranilaštvo nastavlja kontinuirani rad na više predmeta u zemljama regiona u cilju zaštite imovine i prava Republike Srpske," rekao je Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

„Visokogradnja“  nije nikako mogla prodati stanove preduzeću „Pliva“ DOO, jer je na nezakoninit način stekla vlasništvo - utvrdile su podgoričke sudije. Takođe, na osnovu papirologije i svjedoka, utvrđeno je da je AD "Fabrika šećera Bijeljina" 1989. i 1990. godine finansirala izgradnju i opremanje 26 stanova u naselju "Bijela školjka" u Bijeloj.
 
U kompleksu zgrada nalazi se 26 stanova u vlasništu Republike Srpske, od mora udaljenih svega stotinjak metara pa se tržišna vrijednost ovih 26 stanova procjenjuje na oko pet miliona maraka.

Površina stanova je 1300 metara kvadratnih. Sporni stanovi su još odavno naseljeni, pa zato slijedi 26 tužbi za iseljenje ljudi koji su godinama bespravno živjeli u tim stanovima, što bi moglo potrajati minimalno još godinu ili dvije. Oni koje smo sreli u naselju „Bijela školjka“ u Bijeloj dobro su upoznati sa problematikom 26 stanova ali na riječima škrti, pred kamere nisu željeli. O daljoj sudbini ovih stanova odlučivaće Vlada Republike Srpske.