Cvijanovićeva i Bjelica uručili ključeve 

Stanove dobilo 17 korisnika alternativnog smještaja

  • 26.02.2019. 15:31

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica uručili su danas dosadašnjim korisnicima alternativnog smještaja ključeve 17 stanova u novoizgrađenom objektu na Sokocu.

Cvijanovićeva je novinarima rekla da je u izgradnju stanova za dosadašnje korisnike alternativnog smještaja uložen veliki napor i zajednički rad opštine, tadašnjeg Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, a sadašnjeg Sekretarijata. 

Ona je naglasila da je mnogo projekata realizovano zajedničkim naporima sa opštinom Sokolac. 

"Vlada Srpske je gotovo 40 miliona KM uložila za različite projekte. Prošle godine smo imali više od 800 hiljada KM", navela je Cvijanovićeva. 

Ona je zahvalila lokalnoj vlasti za saradnju, ali i učenicima Osnovne škole koji su došli da dočekaju predsjednika Srpske kao znak zahvalnosti što Vlada pomaže realizaciju projekta utopljavanja zgrade Osnovne škole "Sokolac". 

"Opredijeljenost postoji, radićemo zajedno za bolje uslove života, za bolji Sokolac i ljepšu Republiku Srpsku. Sve što uradimo u bilo kojem dijelu Republike zbirni je rezultat koji pokazuje našu snagu da se odupremo u teškim vremenima, savladavamo prepreke i pokažemo da smo ljudi koji vode računa jedni o drugima", rekla je Cvijanovićeva, koja je tokom današnje posjete Sokocu položila cvijeće kod Centralnog krsta na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik". 

Bjelica je rekao da je u novoizgrađenoj zgradi u naselju Sokolačke njive ključeve dobilo 12 porodica iz prihvatnog/alternativnog smještaja Majdani i pet porodica koje su do sada živjele u neuslovnim prostorijama u privremenim objektima u Nemanjinoj ulici. 

On je dodao da među stanarima novoizgrađenog objekta ima i porodica poginulih boraca. 

"Projekat je vrijedan 700 hiljada KM, od čega je 90 odsto sredstava obezbijedila Vlada Srpske, posredstvom Ministarstva za izbjegla i raseljena lica koje je tada funkcionisalo", naglasio je Bjelica.

On je rekao da je ovo samo jedan od projekata koji su na Sokocu realizovani saradnjom sa višim nivoima vlasti, zahvaljujući dobroj saradnji sa Vladom Srpske, kabinetom predsjednika, gradom Istočno Sarajevo i Savjetom ministara. 

Bjelica istakao je da je ova lokalna zajednica uz pomoć Vlade Republike Srpske počela sa zatvaranjem alternativnih smještaja.

Bjelica je rekao da će kroz regionalni projekat, koji je podržala Vlada Srpske, biti obezbijeđene još 64 stambene jedinice, čija je vrijednost veća od 3,5 miliona KM. 

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac izjavio je da je danas veliki dan, kako za dosadašnje korisnike alternativnog smještaja, tako i za Vladu Srpske. 

"Nažalost, nadležne institucije BiH nisu na vrijeme završile objekat, iako su imale obavezu da to urade, prema odluci iz 2010. godine", dodao je Štrbac. 

On je istakao da je Vlada Srpske u vrijeme kada je Cvijanovićeva bila premijer izdvojila 200 hiljada KM putem resornog ministarstva i završila ovaj objekat. 

Radojka Pajić (77), majka poginulog srpskog borca, danas je dobila ključeve garsonjere u kojoj će u boljim uslovima provoditi staračke dane. 

Ona je rekla da je do sada živjela u selu Sijerci, daleko od ljekara i kćerke koja je brinula o njoj, pa će ovaj stan olakšati odlazak ljekaru i obezbjeđenje drugih životnih potreba.