Savez sindikata Republike Srpske

Stanković: Ispoštovaćemo odluke Ustavnog suda

  • 27.09.2018. 14:20

Savez sindikata Republike Srpske će ispoštovati odluku Ustavnog suda Srpske koji je ocijenio da pojedine odredbe Statuta Saveza nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Srpske, izjavio je danas generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković.

"Samo su pojedine odredbe Statuta Saveza sindikata neustavne i nezakonite. Mi ćemo, kao ozbiljna organizacija, ispoštovati odluku Ustavnog suda kada je dobijemo i kada ona bude objavljena u `Službenom glasniku` Republike Srpske na način i prema uputstvima kako bude utvrdio Ustavni sud", rekao je Stanković u Banjaluci, nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata. 

On je naveo da je osporena odredba Statuta koja se odnosi na to da Generalno vijeće Saveza sindikata ne može da bira u toku mandata članove Statutarne komisije. 

"To znači da kada se izabere Statutarna komisija, i ako neko od članova te komisije, na primjer, ode u inostranstvo, promijeni radno mjesto ili premine, ne može umjesto njega Generalno vijeće izabrati novog člana već samo najviši organ /Kongres/, koji ga je i izabrao", naveo je Stanković. 

On je dodao da je, prema ocjeni Ustavnog suda, neustavna odredba Statuta koja određuje da između dva kongresa Saveza sindikata, Generalno vijeće može vršiti izmjene i dopune Statuta do jedne trećine. 

"Nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Srpske dio alineje koja se odnosi da Predsjedništvo Saveza sindikata ne može da usvaja završni račun, a neustavan je i član prema kojem Statut Saveza sindikata stupa na snagu danom donošenja", naveo je Stanković. 

On je naglasio da Savez sindikata radi u punom kapacitetu, legalno i legitimno, i da su se u javnosti nakon objavljivanja saopštenja sa sjednice Ustavnog suda Srpske pojavile brojne spekulacije koje nemaju osnova. 

Ustavni sud Republike Srpske na jučerašnjj sjednici ocijenio je da pojedine odredbe Statuta Saveza sindikata Srpske nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Srpske.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.