Kolegijumu ministra unutrašnjih poslova

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće

  • 08.07.2019. 19:15

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj na zadovoljavajućem je nivou. Utvrđeno je to na Kolegijumu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, na kojem su izvještaje podnijeli i načelnici svih policijskih uprava. 

Građani Srpske neće trpiti posljedice ni sve većeg priliva ilegalnih migranata, koji je evidentan u ovoj godini, iako Republika Srpska nema nikakvu pomoć Evropske Unije u kontroli njihovog kretanja. 

MUP Republike Srpske spreman je da na granicu pošalje i nekoliko stotina policajaca kako bi spriječili ilegalni priliv migranata, a trenutno u zaštiti graničnog pojasa pomaže i 85 policajaca iz Republike Srpske.

"Činjenica je da ove godine se pojavljuje veći broj migranata nego što je to bilo prošle godine, znate za ostalu problematiku na ostalim neuralgičnim tačkama, naročito po pitanju USK-a gdje je prilično teška situacija u tim odnosima sa nelegalnim ulascima i sa migrantima koji se tamo nalaze. Mi smo uspjeli da Republiku Srpsku da zaštitimo od izvršenja krivičnih djela, koju na teritoriji Federacije svakodnevno čine migranti", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Utvrđeno je da u BiH nadiru uglavnom ekonomski migranti, iz Pakistana ali i 35 drugih  zemalja koje nemaju veze sa ratnim dejstvima. Problem sa kojim se policija u Republici Srpskoj teško bori je bezbjednost saobraćaja, i to zbog nesavjesnih vozača, kaže prvi čovjek MUP-a Srpske. Uvođenje više mobilnih radara i kamera na putevima je jedno od rješenja, ali i veća primjna zakona i povećanje kazni.

"Svijest vozača mora apsolutno da se promijeni, da li je potrebno rigoroznije propise donijeti i uvesti mnogo rigoroznije kazne da bi spriječili ljude da rade takve stvari. Imamo i pozitivne primjere i dovoljno zakonskih mogućnosti da utičemo na ljude koji ne poštuju zakonske propise, a to je mogućnost oduzimanja vozila", kaže Lukač.

Takvu praksu za sada je primijenio Osnovni sud u Prnjavoru. Ipak, po broju saobraćajnih nesreća, Republika Srpska i BiH na vrhu su crne liste u Evropi. Glavni problem je brza vožnja u alkoholisanom stanju.