Stanivuković se igrao brojkama da bi pokupio političke poene: Korona smrtonosnija od gripa

  • 27.05.2020. 18:36

Virus korona u Republici Srpskoj odnio je ukupno 108 života, dok je od posljedica teške akutne respiratorne infekcije (gripa), preminuo 62. osobe.

To znači da je u crnoj statistici, virus korona smrtonosniji od gripa (SARI), poredeći podatke iz 2019. godine koje je Instutut za javno zdravstvo dostavio ATV-u.

Na početku pandemije koja je pogodila Republiku Srpsku, PDP-ov Draško Stanivuković pokušao je da prikupi političke poene obezvrjeđujući opasnost koja je dolazila od virusa korona poredeći podatke od smrtnim slučajevima od gripa u Republici Srpskoj, uz tvrdnju da su mjere i informacije koje su vlasti dostavljane građanima bile pretjerane.

Može se reći da niko nije znao kakav će ishod biti pandemije virusa korona, ali ono što je sigurno jeste da je veoma neodgovorno unaprijed ocjenjivati i iznositi mišljenje o nečemu što je širom svijeta odnijelo više stotina hiljada života.

Žalosno je i što smrtni slučajevi moraju da demantuju mišljenja pojedinih političara kao što je slučaj ovdje.

"Naravno da jeste strašno i mi smo oprezni. A da li je toliko strašno koliko nam se predstavlja, ja ću vam reći nekoliko podataka. Od sezonskog gripa 2018. na '19 godinu u sezoni gripa, umrlo je nažalost 45 osoba u Republici Srpskoj. U prvoj sedmici februara 2019 godine, 6.000 naših građana je bilo zaraženo, od čega je 4.000 akutne respiratorne infekcije i 2.000 oboljelih sa simptomima sličnim gripu. U toj sedmici, nažalost, umrlo je šest osoba. Ali se nije stvarala ovolika medijska priča i ovoliko bombardovanje sa svim mjerama i svim stvarima koje se donose", tvrdio je Stanivuković u videu objavljenim na njegovoj stranici.

Za čitavu 2019. godinu, od virusa gripa (SARI) preminule su 62 osobe. Za tri mjeseca u 2020. godini (mart, april, maj), 108 osoba preminulo je od posljedica virusa korona.

Pandemija slabi, smanjuje se broj zaraženih kao i umrlih, međutim stručnjaci upozoravaju da bi se virus korona mogao vratiti u drugom talasu na jesen.

Za sada su ovo nagađanja, a ono što je trenutno važno je to da se pandemija drži pod kontrolom.