Željka Cvijanović

Stanari - primjer uspješne lokalne zajednice

  • 14.07.2020. 15:28

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da su Stanari primjer uspješne lokalne zajednice i najavila dalju podršku za realizaciju njihovih strateških projekata.

"Ponosna sam šta smo sve uspjeli da uradimo u nešto više od pet godina i srećna što sam bila na čelu Vlade kada smo donosili odluke o tome da se formira ova opština", izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se, nakon formiranja ove najmlađe lokalne zajednice u Srpskoj, krenulo sa mnogo problema, što je uključivalo razdruživanje sa gradom Doboj i osnivanje službi, ali danas Stanari djeluju kao lijepo uređena mala lokalna zajednica koja ima velike koristi od toga što se nalazi u blizini auto-puta.

"Ogroman doprinos razvoju daje i veliki privredni subjekt Rudnik i Termoelektrana `Stanari` koji zapošljava značajan broj ljudi, više od 800 radnika", izjavila je novinarima Cvijanovićeva tokom posjete industrijskoj zoni Dragalovci u Stanarima.

Predsjednik Srpske je istakla da podržava inicijativu lokalne zajednice - načelnika Dušana Panića, poslanika u Narodnoj skupštini Srpske Gorana Jerinića, odbornika i svih koji su doprinijeli da se pravljenjem ovakvih poslovnih zona proširuje kapacitet za novo zapošljavanje i investitori.

"Ovo je vrijeme pandemije i sada ne možete govoriti o rokovima, ali mi znamo da su aktivnosti započete. Raduje me da opština neće stati nego će se pripremiti za vrijeme koje dolazi poslije pandemije. Svakako ovo će biti privlačno za one koji budu htjeli organizovati svoje poslovne aktivnosti", izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je u infrastrukturnom smislu u Stanarima dosta toga urađeno, te da je ponosna na ono što radi lokalna vlast koja nudi široku lepezu različitih davanja, vodići računa o tome šta su podsticaji za poljoprivrednike, stipendije za učenike i studente, uređenje ukupnog komunalnog života.

"Nastaviće se saradnja sa republičkim vlastima. Opština je uživala veliku podršku republičkih vlasti i to će sigurno ostati tako i u narednom periodu", izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da za razvoj jedne opštine nije dovoljno samo da republika vodi računa o određenim poslovima, nego i lokalna vlast mora biti spremna da iskorači, definiše dobre projekte i da može zajedno da ih realizuje sa republičkimi vlastima.

Predsjednik Srpske je poručila da će pomoći da se strateška pitanja koja se u Stanarima, između ostalog, odnose na lokalni vodovod, kanalizaciju i slično uvrste u okvir nove faze velikog projekta Vlade, s obzirom na to da je prva faza već realizovana za oko 35 lokalnih zajednica na prostoru Srpske.

Ona je naglasila da je strateško pitanje završetak i sve aktivnosti za regionalni put /R474/ prema Vitkovcima jer to otvara opštinu u privrednom i poslovnom smislu, ali i s aspekta normalne komunikacije i putovanja.

Istakavši da očekuje da će to sve rezultirati dodatnim razvojem Stanara, Cvijanovićeva je navela da je formiranje ove opštine bio dobar potez.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Jerinić rekao je da je na sastanku u Opštinskoj upravi napravljen presjek rada od njenog osnivanja prije pet godina i da je konstatovano da su Stanari veliko gradalište.

On je istakao da je osnivanje Stanara opravdalo očekivanja, da je u kratko vrijeme učinjeno mnogo zahvaljujući podršci Vlade Srspke, predsjednika i srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Načelnik opštine Dušan Panić istakao je da je lokalna vlast od osnivanja realizovala veliki broj kapitalnih projekata uz obezbjeđivanje dodatnih prava njenim građanima, te da su građani ponosni na svoju opštinu.

On je izrazio nadu da će republičke vlasti podržati kapitalne projekte u ovoj lokalnoj zajednici od kojih je izdvojio lokalni vodovod i gradnju regionalnog puta Tedin Han-Križ, poddionica Zelenkovići-Donji Vitkovci, u dužini od 8,2 kilometra.

Panić je naveo da je poslovna zona u Dragalovcima jedinstvena jer je izgrađena iz lokalnih sredstava, da su za sada interes za ulaganje pokazala tri investitora, ali da je konkretizaciju narušila epidemija virus korona.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović je prije posjete industrijskoj zoni bila u radnoj posjeti Opštinskoj upravi, a nakon togs je posjetila gradilište na regionalnom putu u Vitkovcima. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.