Vojin Mitrović

Stabilna politička i ekonomska situacija u Srpskoj

  • 04.09.2018. 13:26

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vojin Mitrović ocijenio je da je politička, ali i ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna, uprkos stalnim pokušajima njene destabilizacije iz inostranstva i sa nivoa BiH.

"Ukupnu političku situaciju, ipak, posmatramo u kontekstu odnosa sa okruženjem, ali i odnosa Republike Srpske sa onima kakvi su na nivou BiH. Tu je i strani faktor koji želi da destabiliše političku situaciju u Srpskoj", rekao je Mitrović na konferenciji za novinare u Bijeljini. 

On je podsjetio da je strani faktor radio sve na "rušenju" predsjednika Srpske Milorada Dodika, što je danas svima jasno. 

"Od 2014. godine, kada je Savez za promjene došao na vlast na nivou BiH, pričalo se o raznim finansijskim aferama, ali se prije svaga radilo na udaru na predsjednika Dodika i premijera Srpske Željku Cvijanović, na Republiku Srpsku", naveo je Mitrović. 

On ističe da od te aktivnosti i priče Saveza za promjene nije bilo apsolutno ništa, niti će biti. 

"Da su imali bilo kakve dokaze, oni bi ih iznijeli jer je u njihovoj nadležnosti i Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i ministar bezbjednosti Dragan Mektić, ali nisu uspjeli, iako je bilo stalnih pokušaja destabilizacije političke situacije u Republici Srpskoj", rekao je Mitrović. 

On je naveo da im je cilj uvijek bio jedan - destabilizacija Srpske i kao krajnji cilj "rušenje" predsjednika Milorada Dodika. 

Mitrović je podsjetio i na aferu o takozvanom naoružavanju policije Republike Srpske, odnosno formiranju paravojnih formacija. 

"I ovo je, naravno, apsolutna neistina. Svaka bezbjednosna agencija, a kod nas je to Policija Srpske, mora biti spremna da u nekim situacijama odgovori određenim izazovima. Policija Republike Srpske je, uz saglasnost sa nivoa BiH, obezbijedila dio naoružanja koji je potreban za bezbjednost, prije svega, građana Srpske", naveo je Mitrović. 

Govoreći o migrantskoj krizi, on je podsjetio da je prije pola godine predsjednik Dodik ukazivao na mogućnost današnjih dešavanja, a Savez za promjene je ćutao i čak ismijavao sve to i ništa nisu preduzeli. 

"Danas imamo situaciju i u Bijeljini da migranti svaki dan ulaze, imamo otvorenu granicu i institucije, kao što je Granična policija BiH koja ništa ne preduzima", rekao je Mitrović, ističući da on lično smatra da je plan da većina migranata ostane u BiH. 

On kaže da se postavlja pitanje kako će to uticati na bezbjednost u BiH. "To je nešto na što je predsjednik Srpske ukazivao. To može biti velika opasnost za Srpsku", smatra Mitrović. 

Kada je riječ o spoljnoj poltici, Mitrović kaže da je Dodik učinio nekoliko pravih kontakata i da postoje prijateljski odnosi Srpske sa Srbijom i Rusijom. 

"Naravno da je to u suprotnosti sa silama Zapada, prije svega sa EU i SAD i to je jedan od osnovnih problema na kojima Zapad na sve moguće načine, uz pomoć Saveza za promjene, želi da sruši predsjednika Dodika", rekao je Mitrović, ističući da "sve što rade i Zapad i Savez za promjene samo doprinosi jačanju Milorada Dodika i kompletne vladajuće strukture". 

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Mitrović kao poslanik i privrednik, tvrdi da je ona stabilna. 

"O tome svjedoče podaci da je 2006. godine bruto domaći proizvod bio pet milijardi KM, a da je danas dvostruko veći, da je pokrivenost uvoza izvozom 45 odsto, a bila je 35 odsto, da je prosječna plata mnogo veća od kada je Dodik preuzeo vlast, kao i da je prosječna penzija uvećana", naveo je Mitrović. 

Prema njegovim riječima, ekonomska stabilnost je zasnovana na fiskalnoj stabilnosti, a Savez za promjene je i tu imao cilj - finansijski destabilizovati Republiku Srpsku i dovesti je u zavisnost od Zapada, čime bi imala podanički položaj. 

"Zahvaljujući Vladi Srpske i Cvijanovićevoj urađeno je mnogo i to se, na sreću, nije dogodilo", rekao je Mitrović. 

Тагови: