Vodostaji polako padaju

Stabilizuje se situacija u Gradišci i Srpcu

  • 17.05.2019. 19:16

Vodostaji polako padaju na sjeverozapadu Republike Srpske, građani sabiraju štetu. Gradiška i Srbac nisu nastradali kao u martu prošle godine, ali Sava i Vrbas su i ovaj put zadali glavobolju stanovnicima.

Najveće probleme mještanima Srpca i okolnih sela je zadao nabujali Vrbas. Tri dana nakon što su padavine prestale, mnogo poljoprivrednog zemljišta je još pod vodom, dok su mnoga domaćinstva i dalje zaplavljena.

Vrbas je poplavio i zaplavio više od 50 kuća u Srpcu. Mihajlo Kosić iz Glamočana kaže da su mu problem zadale podzemne vode, koje su se izlile u dvorištu, a 20 dunuma zemlje je završilo pod vodom. Svaki put kad padne kiša strahujemo od mogućih poplava - kaže Mihajlo.

"Kritično je bilo, sve što smo imali usjeva, sve je propalo. Imali smo taj mali nasip, pa smo se spasli da ne ode u dvorište i u kuću, a ovo drugo sve okolo je uništeno. Katastrofa. Tu je Vrbas blizu, nezaštićen kraj. Ali nismo imali gdje graditi kuću, tu smo morali", kaže Mihajlo Kosić, Glamočani.

Sreća u nesreći je da na putu za Derventu, nakon ušća Vrbasa u Savu, voda nije došla do domaćinstava, iako su stotine hektara njiva poplavljene - ističe prvi čovjek Srpca. Kada su poplave bile na vrhuncu, obilazili smo poplavljena domaćinstva, dostavljali im pakete sa hranom i gumene čizme, a sada kreće sljedeći korak - procjena štete, kaže Mlađan Dragosavljević.

"Kao nekakav normalan redoslijed događaja je formiranje komisija. Imamo formirane tri komisije - jedna je za procjenu šteta na građevinskim objektima, odnosno objektima u domaćinstvima, jedna je za procjenu šteta na poljoprivrednim površinama, i treća koimisija za procjenu šteta na infrastrukturnim objektima", kaže Mlađan Dragosavljević, načelnik Srpca.

Najavljeni plavni talas koji je trebao doći rijekom Savom iz Hrvatske, bar za sada, nije napravio probleme u Krajini. Za razliku od prošle godine, kada je čamcem dolazio do kuće, Rajko Golić iz Gašnice kod Gradiške je još na suvom. Ipak, podozrivo prati vodostaj Save.

"Za ovu godinu, sad još je nizak vodostaj. Imamo ovih brdskih voda, koje prolaze ovuda. Ali što se tiče nivoa Save, još je "u poljima" kako mi kažemo. Prolazi sa druge strane. Mi smo ovdje nebranjeno područje, takozvano", kaže Rajko Golić, Gašnica.

Kao većina gradova ne sjeverozapadu Srpske, Gradiška je imala problema sa bujičnim potocima, ali voda do kuća nije stigla. U najmlađem gradu Srpske najavljuju da će komisije za procjenu štete na teren čim se voda povuče.

"Od juče, negdje popodne od pet sati je rijeka Sava u stagnaciji. Došla je na sedam metara, mi smo juče proglasili prvi stepen vanredne odbrane od poplave. Interventno smo prije dva dana odvezli vreće i pijesak u rejon koji je najniži na teritoriji grada - to je magistralni put za Kozarsku Dubicu, rejoni mjesnih zajednica Vrbaška, Bistrica i Gašnica", kaže Slobodan Knežević, šef Odsjeka za civilnu zaštitu Gradiške.

Obilne padavine su, bar za sada, prošlost. Meteorolozi najavljuju da se vrijeme neće u potpunosti stabilizovati, ali da višednevnih kiša neće biti.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок