Dogovora i dalje nema

Šta kažu poslodavci i sindikalci na najavljeni minimalac od 520 KM?

  • 14.12.2019. 19:07

Dok poslodavci poručuju da minimalac veći od 500 maraka nema uporište u ekonomiji, sindikalci tvrde da imaju dobre argumente da već od prvog januara najniža plata naraste na 550.

Tako socijalni partneri reaguju na poruke lidera SNSD-a, Milorada Dodika, da će podržati Vladu u namjeri da odredi minimalac od 520 maraka, s obzirom na to da poslodavci i sindikalci ne mogu da se dogovore. Iza najniže plate mora biti ekonomska računica i mora se misliti na posljedice takvog povećanja na privredu Republike Srpske - upozoravaju iz Unije udruženja poslodavaca.

"Najnormalnija najniža plata bi po svim ekonomskim parametrima bila 460 KM, mi smo rekli u interesu da bude i 480, prihvatili smo 500, a sve preko toga apsolutno je neprihvatljivo. Mi ne želimo da damo podršku mjerama koje mogu negativno uticati na postojanje bilo kakvog radnog mjesta u Republici Srpskoj", rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Trivić najavljuje da će na skupštini Unije predložiti istupanje iz pregovora o minimalcu jer je, tvrdi, priča prešla sa ekonomskog na politički teren. 

Sa druge strane, sindikalci tvrde da je sve ispod 550 maraka ponižavajuće za radnike. Savez sindikata traži da najniža plata od januara treba da bude 550, a od sredine 2020. i 50 maraka veća. Predsjednica Saveza sindikata se još nada kompromisu.

"Imaćemo još jednu sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta gdje ćemo pokušati da približimo stavove. Mi stav nismo promijenili, naš stav je jasan, argumentovan, zaista argumenti kojima mi dokazujemo da je 550 KM minimum iznosa najniže plate je valjan argument", istakla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Prvi čovjek SNSD-a je juče poručio da je povećanje plata u Republici Srpskoj jedan od ključnih ciljeva te stranke, ali i važan dio pronatalitetne politike. U povećanju prosječne plate na 1000 maraka, značajnu ulogu bi trebalo da ima viši minimalac, ocijenio je Milorad Dodik.

"Moram da vas podsjetim da smo mi na početku ove godine rekli da moramo kreirati politike i mjere koje će omogućiti da se završetkom ove godine stvore realne pretpostavke da se omogući da već početkom iduće godine plata u Republici Srpskoj, prosječna plata, bude hiljadu maraka", naglasio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Prošle godine, Vlada je takođe bila primorana da sama donese odluku o povećanju minimalca, jer se socijalni partneri nisu mogli dogovoriti. Tada je najniža plata povećana sa 410 na trenutnih 450 KM.