NSRS

Šta je Tamindžija zamjerio Kasipoviću?

  • 16.02.2021. 20:10

Loša bezbjednosna situacija u posljednjih nekoliko mjeseci glavna je tema Hercegovaca, kaže Ilija Tamindžija, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini. U trebinjskom pravosuđu je situacija nikad gora, što Tamindžija zamjera ministru pravde Antonu Kasipoviću. 

Kaže da pravosudne institucije ne rade, i da bi upravo ministar Kasipović trebalo da pročešlja rad sudija i tužilaca. Podržao je Tamindžija novi Krivični zakon, ali smatra da novi zakon nema ko da sprovede, jer sudova nema.To je i ministru pravde Antonu Kasipoviću u oči rekao. Pravosuđe u Hercegovini je otišlo u dvije krajnosti- sudije i tužioci su pod uticajem pojedinaca i lobija ili ni sami sebe ne mogu da zaštite, kaže poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija.  

"Zato što nam sudovi generalno ne rade. Imali ste situaciju da narodni poslanik  napada predsjendike sudova u Hercegovini i da niko nije reagovao. Kakav onda kredibilitet imaju ti predsjednici sudova koji su jednostavno u javnosti shvaćeni da ne mogu ni sami sebe zaštitit, a ne da zaštite sutra običnog građanina", kaže Tamindžija.

Rad sudova i tužilaštava uvijek može biti bolji, odgovara Anton Kasipovć, ministar pravde. Kritiku prihvata, ali generalne ocijene - ne. 

"U Trebinju postoje sve pravosudne insitucije, oni rade na način kako je propisano zakonima. Ja nikog ne amnestiram, nikog ne hvalim, nikog ne sankcionišem, jer to naravno nije moj posao. Imam vrlo visoko mišljenje o nekim ljudima koji rade u pravosudnom sistemu u Republike Srpske. isto tako i u Trebinju. I teško mi je prihvatiti generalne ocijene", kaže Kasipović.

Tamindžija kaže da nije zadovoljan ni radom policije u Trebinju. Za šest mjeseci, kaže Tamindžija, neko je morao da  izađe pred građane i kaže im da su sigurni i zaštićeni. 

"Ja konkretno, personalno ne zamjeram ništa ni ministru Kasipoviću ni ministru Lukaču, ali zamjeram Ministrastvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde, a sticajem okolnosti oni su na čelu tih minsitarstava. Šta konkretno? Naravno da su oni morali da reaguju, jer morate javnosti, bez obzira i da nemate nikakvu direktnu odgvornost. Morate preuzeti određenu odgvornsot i reći - ljudi ovaj i ovaj preuzima odgovornsot za posljednja dešavanja i narušenu bezbjednosnu sitauciju", kaže Tamindžija. 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nije želio da komentariše kritike i prozivke narodnog poslanika. Kaže ne zanima ga šta priča Ilija Tamindžija.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм