Šta je Srbija poslala od pomoći Republici Srpskoj?

  • 01.04.2020. 18:51

Klinički i transportni respiratori, ukupno 10 komada, 30 hiljada maski, 2000 zaštitinih odjela, 200 naočara.. Sve to sinoć je iz Srbije stiglu u Republiku Srpsku. Prvi kontingent pomoći Srbije, neće biti i posljednji, poručuju zvaničnici Srpske, koji su sinoć u kasnim satima dočekali, u ovom trenutku, najznačajniju opremu u borbi sa virusomkorona. 

Srbija je, iako se i sama bori sa pandemijom, prva pružila ruku Republici Srpskoj. Na tome su joj zahvalni u Vladi Srpske. 

"Veoma je značajno da je upravo ta prva pomoć došla iz Srbije mi ovih dana očekujemo pomoć i sa nekih drugih destinacija. Ali cijeneći veze koje imaju Republika Srpska i Srbija i ono sve što je predsjednik Vučić skupa sa predsjednikom Dodikom u nekom prethodnom vremenu dogovarao, i nadamo se bar onako kako je rečeno do sada da je ovo samo prvi kontingent koji dolazi za Republiku Srpsku", kaže Radovan Višković, premijer Republike Srpske. 

Veliko hvala predsjedniku Srbije sa kojim sam prije sedam dana dogovorio pomoć koja je stigla, kaže Srpski član predsejdništva BiH. Milorad Dodik kaže da će Republika Srpska nabaviti još 500 respiratora, a 170 je već plaćeno i čeka se isporuka. Oprema koju je Srbija poslala biće raspoređena po centrima u Banjaluci, Doboju, Bijeljnini, Foči, Brčkom i Zvorniku, jer pomoć najviše treba bolnicama u tim gradovima. Na respiratore neće dugo čekati ni druge bolnice.

"Kad dođu ovi sljedeći, onda će se popunjavati ostale bolnice ali cijenimo gdje ima određenih pojava da tamo i šaljemo odmah tu pomoć tamo gdje nema, doći će kasnije ali će sigurno doći. Dakle niko neće ostati bez novih respiratora. Mi smo namjerni da uz pomoć koju dobijmo naručimo oko 500 respiratora. Srbija isto ima svoje probleme, svoje izazove, ali ono što je Vučić jednom rekao dok je Srbije biće i Republike Srpspske", kaže Dodik.

Da će respiratori, maske, odjela i ostala oprema itekako olakšati posao zdravstvenim radnicima, najbolje zna Ministar zdravlja i socijalne zaštite. Alen Šeranić poručuje da neće nedostajati ni stručnjaka koji znaju rukovati opremom. 

"Mi pravimo planove reorganizacija bolnica. I ono što smo radili i ono što ćemo raditi kada su u pitanju kapaciteti, da ćemo stručnjake povući i iz drugih bolnica. Imamo bolnica u kojima ti stručnjaci neće biti potrebni u nekom periodu tako da pravimo tu reorganizaciju i to radimo i korz Klinički centar i kroz druge bolnice pa ćemo preraspoređivati kapacitete tamo gdje nam oni budu neophodni", kaže Ačem Šeranić.

Kamion sa najvažnijom opremom sinoć je dočekao i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Dejan Kusturić.Iz Republike Srpske poručuju da nije riječ o materijalnoj pomoći, već o saznaju da Srbija brine z Srpsku.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)