Dušan Proroković

Srpsku čuvaju međunarodni ugovori i njene institucije 

  • 07.03.2019. 14:11

Izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković ocijenio je danas da su institucije, zakoni i ustavni poredak najjači zaštitnici Republike Srpske, te da samo treba insistirati na međunarodnim ugovorima ukoliko se u tekućim složenim okolnostima želi sačuvati Srpska.

On je rekao da su tu jasno definisana pravila igre, kao i šta su čije kompetencije. 

"Tu Republici Srpskoj ne može niko ništa da zameri, niti vidim načina da se njoj uvedu neke sankcije, reperkusije ili bilo šta drugo", rekao je Proroković, koji u Beogradu učestvuje na tribini pod nazivom "Referendum o secesiji BiH 1992. i stvaranje Republike Srpske - 27 godina kasnije". 

On je naveo da, s druge strane, da bi bio poboljšan položaj Republike Srpske mora se insistirati na povratku ovlaštenja koja su definisana Dejtonskim sporazumom, jer je Srpska bila izložena derogaciji, posebno u vrijeme visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna. 

Proroković je naglasio da su institucije Srpske zagarantovane međunarodnim sporazumima i legitimne i legalizovane u sistemu međunarodnih odnosa. 

"Borba za očuvanje kolektivnih interesa je mnogo lakša i rezultat je izvesniji nego što je to bilo pre četvrt veka. Tada se praktično kretalo od nule. Ništa nije postojalo, otuda i sva nesrećna dešavanja koja su se odigrala", rekao je Proroković.  
 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.