Milorad Dodik

Srpskoj čast što je pomogla da Hram Svetog Save bude završen

  • 26.08.2020. 19:36

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, nakon obilaska Hrama Svetog Save na Vračaru, da je ovo veličanstveno zdanje san mnogih generacija Srba ne samo u Srbiji, izrazivši sreću što će uskoro biti završena višedecenijska gradnja u kojoj je učestvovala i Republika Srpska.

- Moram da iskažem sreću da sam savremenik toga da će hram biti osveštan i blagosloven već za dva do tri mjeseca - rekao je Dodik novinarima nakon obilaska Hrama Svetog Save.

On je ukazao da se čini sve da Srpska pravoslavna crkve ojača sa svojim djelovanjem, da se očuva ono što je kod Srba najvažniji dio identiteta, a to jeste SPC i njene vrijednosti, kao i pismo i jezik.

Dodik je poručio da je Republici Srpskoj čast što je, uz Srbiju i Rusiju, pomogla da hram bude završen i učestvovala u realizaciji nečega što će istorija zabilježiti i čemu će se buduće generacije diviti.

- Decenijama se očekuje da hram bude završen. Imamo priliku da sada predsjednik Aleksandar Vučić, Srbija, uz pomoć Rusije i mali doprinos Srpske predamo Hram svim budućim pokoljenima na divljenje, na služenje Bogu što je najvažnije. Neka je srećno - rekao je Dodik.

Nastojatelj Hrama Svetog Save episkop remezijanski Stefan, koji je zajedno sa Dodikom, predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem i premijerom Srbije Anom Brnabić obišao hram, rekao je da se u oktobru očekuje veliko otvaranje.

- Sveti Sava je taj koji nas okuplja i objedinjuje. Nadamo se da će tako i dalje biti i da nam bude blagosloveno delo koje radimo. Hvala Bogu pokazalo se da dela razvijaju u najboljem mogućem redu - rekao je episkop Stefan.

O radovima u hramu i njegovom veličanstvenom unutrašnjoću sagovornike je upoznao generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.